VIDEO: Dumitru Lăcătușu – ”Practicăm istorie pentru publicul larg”!

Invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost istoricul Dumitru Lăcătușu, inițiator și director al Centrului de Consultanţă Istorică. După ce a lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Dumitru Lăcătuşu a inițiat un centru care să facă oamenilor accesibilă propria lor istorie.

Deschis de aproape un an, centrul își propune să spună istoria oamenilor, locurilor, evenimentelor care ne-au afectat sau despre care doar am învăţat la istorie. Astfel, istoricii care lucrează aici realizează cercetări și documentări în arhive, biblioteci și alte baze de date. Ei identifică sursele necesare și spun o poveste. Redactează rapoarte de cercetare, monografii, broşuri și istorii familiale. Desfăşoară investigații istorice și asigură servicii de consultanţă istorică pentru procesele care implică cercetare și documentare istorică. De asemenea, tot ei, organizează evenimente ştiinţifice și tururi istorice.

La serviciile Centrului de Consultanţă Istorică apealează atât oameni obișnuiți cât și companii și firme. De obicei oamenii doresc să afle detalii legate de membrii ai familiei care au luat parte la unele evenimente, strămoşi, de unde vin, cu ce s-au ocupat, unde au plecat, în anumite cazuri. Sunt interesați mai ales de strămoşi pe care nu i-au cunoscut.

Companiile sunt interesante mai mult de întocmirea unor monografii legate de propria înființare, activitate, evoluție de-a lungul anilor. Însă, adesea, cercatarea în arhive poate oferi mari surprize: au fost persoane care au aflat ca membrii din familia lor au participat la evenimente istorice, de exemplu ori că au avut anume locuri de baştină sau profesii la care nici nu s-ar fi gândit.

Ce-i drept munca istoricilor nu este simplă dar ei sunt cei care știu să caute în arhive, să pună datele cap la cap șiapoi să le interpreteze.

Un Centru de Consultanţă Istorică este o premiera pentru România dar astfel de activități se desfășoară de mult în alte țări.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns