VIDEO: „Gala Radio România Cultural” un spectacol plin de surprize și seducție

Peste o saptamana va avea loc cea de a VIII-a Gală Radio Romania Cultural, eveniment care se va desfasura la Teatrul Odeon, luni 19 martie de la ora 19.00.
Există nominalizări la opt categorii – literatura, teatru, film, arte vizuale, ştiinţă, muzică, educatie şi implicare socială, plus trei premii speciale care urmează a fi anunţate.
Invitat la emisiunea „În Comunitate”, Radu Croitoru, manager al postului Radio Romania Cultural, preciza ca în zilele noastre nu mai este de ajuns sa vorbesti despre cultura, ci depinde şi cum o faci.
De exemplu, dacă în unele muzee te poti apropia de exponate și le poti atinge, în altele vizitatotrului i se atrage atentia inca de la intrare sa nu se apropie prea mult de piesel expuse, fiind tratat cu o oarecare ostilitate. Chiar daca pare amuzat exemplul, de fapt ne arata doua moduri de a face cultură.

Cultura, insa in realitate, înseamnă orice: de la modul în care te îmbraci şi până la muzica pe care o asculti sau cărţile ori revistele pe care le citeşti. Cultura nu mai înseamnă demult ceva aflat într-un turn de fildeş şi rezervat doar unui grup de „iniţiati”. Astazi, multe acte culturale se întâmplă în zona independentă: există trupe de teatru independente care merg, de exemplu, şi fac spectacole în zone defavorizate cu multi oameni săraci care, chiar dacă ar vrea, nu isi pot permite un bilet la teatru sau o carte. Iar ei au nevoie de cultura la fel de mult ca de paine.

Şi tot asta este şi misiunea institutiilor de media care au emisiuni culturale, transmit piese de teatru si concerte. Si culmea! Daca în tara noastra multe lucruri se mişcă mai greu, în mod paradoxal, cultura a facut cel mai mult Romania cunoscuta in lume: sa nu uităm de Festivalul George Enescu, Festivalul de Film Transilvania şi multe altele. De asemenea, ne face placere sa ne amintim de filmele noastre care au luat premii la mai toate festivalurile importante din lume.

Cu toate acestea, in tara noastra gasim doar doua categorii de consumatori de cultură: cei care merg in mod constant la teatru, la filme, citesc carti si urmaresc viata culturala si o alta categorie de consumatori care nu par a fi interesati de cultura deloc. Exista de exemplu copii dar si adulti care nu au citit in viata lor o carte. Ei bine, si acestia trebuie atrasi spre cultura iar asta ar avea o multime de rezultate benefice pentru societate in general: s-ar schimba mentalitati si comportamente.

Nominalizările la premiile Radio Romania Cultural sunt o mare bucurie pentru cei nominalizati încât pentru unii din ei pare a fi o satisfactie mai mare decât premiul pe care urmează să îl ia. Şi ca o ştire de culise, alegerea nominalizatilor este un proces lung, de două săptămâni, unde se consumă multă energie şi se ciocnesc temperamente si opinii dintre cele mai neaşteptate.

Ar trebui poate sa exista si un premiu pentru jurnalism cultural si unul pentru management cultural dar acestă idee va fi luata în considerare in viitor, a precizat Radu Croitoru.

Insa nu doar premiile vor fi adevarate surprize, ci şi Gala in sine care işi doreşte să fie un spectacol, care să seducă publicul dar să îl şi atraga spre viitor spre zona de cultura, oricare ar fi aceasta: teatru, film, lectura, concerte.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.