Cui ii e frica de Marti 13?!

Dacă Agatha Christie ar fi scris “13 negri mititei”, ai mai fi citit romanul? În cazul în care dai trei pași înapoi atunci când îți taie calea o pisică neagră, dacă porți tot felul de amulete sau nu te întorci niciodată din drum, clar nu ai cum să nu îți fie frică de ziua de azi: MARȚI, 13!

Că românii sunt oameni superstițioși, nu poate nega nimeni. Că mulți dintre noi ascundem aceste crezul în “babisme” este o certitudine. Totuși, decât să te cerți pe un astfel de subiect, mai bine nu dai nici cuțitul din mână și nici inelul. Iar dacă nici cu tine însutiți nu ești sincer de obicei, nu face greșeală să te uiți în oglindă. Nu de alta, dar să nu o scapi și odată spartă să aduci în viață ta 7 ani de ghinion! Mai bine pui niște usturoi la intrarea în casă și pe la geamuri, ca să nu te bântuie strigoii superstițioșilor.

Credeați că românul a inventat superstiția? Scuipați în sân! Nici pe departe! Spre exemplu, grecii sunt cei care au emis crezul conform căruia combinația dintre ziua de marți și data de 13 este fatidică. Totul a plecat de la faptul că într-o zi de marți, Constantinopolul a căzut în mâna otomanilor. Poate că lor nu le-o fi tăiat calea vreo pisică neagră…

Spaniolii, mexicanii și latino-americanii au „martes trece”. În credința lor, marțea este ziua lui Marte, zeul roman al războiului, care aduce cu sine numai necazuri. De asemenea, ei mai cred că răul vine de la faptul că la Cina cea de taină au participat 13 persoane, Iisus și cei 12 apostoli. Cifra 13 îi este atribuită lui Iuda.

Dar, cum noi suntem născuți poeți și din străbuni ne tragem cultura, iată care sunt unele dintre superstițiile neaoșe legate de Marți 13:

  • Un copil născut într-o zi de MARŢI 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
  • Se spune, de asemenea, că dacă numele persoanei conţine, în total, 13 litere, persoana nu este dintre cele mai norocoase.
  • Un copil născut într-o zi de MARŢI 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu.
  • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de MARŢI 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de MARŢI 13.
  • Nu te muta în casă nouă într-o zi de MARŢI 13, vei avea ghinion.
  • Cine iese din casă în noaptea de MARŢI 13 va avea convulsii.

Asadar, indiferent dacă vă este sau nu frică de ziua de astăzi, cert rămâne un singur lucru: să nu mergeti niciodată înapoi, pentru că înainte poate fi mult mai bine!

Lasă un răspuns