VIDEO: Dublul standard al produselor europene si buzunarul romanilor

Dublul standard si cum se simte el in buzunarele romanilor a fost astazi subiectul emisiunii „In Comunitate” unde invitat a fost colegul nostru Rasvan Roceanu.
Nu este deloc o necunoscuta faptul ca produse din tarile vest-europene intrate pe pietele din est, printre care si România, au o calitate diferita, mult sub standardele la care gasim aceste produse in tarile lor de origine. Ne referim aici atat la alimente, cat si la cosmetice sau chiar detergenti. Unele dintre aceste produse la inceput aveau o calitate mai buna, iar cumparatorul roman a inceput sa cumpere acestea intrand in obisnuita de consum a familiei. Insa, dupa o perioada, incet-incet calitatea nu a mai fost aceeasi. In alte cazuri romanii, au descoperit asta, făcând comparatie cu produse similare pe care le-au cumparat din afara tarii.

Să aibă producatorii din vest ceva cu consumatorii din tarile estice? Atunci cand cei din urmă au început să îi ia la intrebari, producatorii din vest-europeni au aratat că, potrivit reglementarilor europene, au dreptul sa modifice compoziția, dar si gramajul produselor şi in functie de preferintele si obiceiurile pietelor locale unde aceste produse sunt vândute. Iar schimbarea compozitiei înseamnă în majoritatea cazurilor si modificarea pretului. Iar respectarea standardelor din tarile de origine si pentru produsele exportate în tari din estul si centrul Europei ar insemna şi creşterea destul de mare a pretului, adică multi dintre cumparatorii obisnuiti din aceste ţări care au o putere de cumparare mai mica decât a celor din Vest nu si-ar mai putea permite produsele în cauză.

Solutia ar fi ca modificarea gramajului si a compozitiei sa fie permise in continuare, dar aceste lucruri sa fie trecute si pe eticheta produselor. Ar trebui să existe in magazine şi produse care respecta standaredele din tarile de origine, iar cumparatorii din tari precum Cehia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria sa poată să aleagă dacă doresc un produs sub aceiasi marca (dar cu o compozitie modificata) sau daca doresc sa cumpere produsul original (indiferent de pret).

Vezi AICI arhiva emisiunii In Comunitate

Lasă un răspuns