Festivalul Mucenicilor în București

Gospodinele venite din inima Moldovei s-au trezit dis-de-dimineață și-au frământat coca pentru cei 20.000 de mucenici pe care mai apoi îi vor băga în cuptor, îi vor unge cu miere și îi vor tăvăli prin nucă. Încă aburinzi vă vor aștepta să-i devorați.

Pentru reţeta gigantică se vor folosi sute de kilograme de făină, zahăr, zeci de litri de ulei, 25 de kg de unt, sute de ouă, 200 kg miez de nucă, 80 kg de miere și 5 kg de lămâi. În timp ce vor frământa, vor spune șoptit, pentru curioşi, povestea celor 40 de mucenici din Sevăstița.

Muntencele nu se lasă mai prejos şi, într-un ceaun uriaş, vor fierbe 5.000 de porţii de mucenici cu zeamă, cu arome nemaipomenite. Pentru reţetă se vor folosi nu mai puţin de 50 kg de făină, 3 kg de nucă, 10 kg de miere şi tot atâtea de zahăr, 20 de kg de lămâi şi 2 kg de scorţişoară.

Surprizele nu se opresc aici: la târg vor fi mucenici în chip de om cu dimensiuni reale! Pe măsurate!

Se păstrază tradiţia și sunt pregătite și 44 de pahare cu vin! Dar cum vinul nu merge pe stomacul gol, vom încinge grătare pe care vor sfârâi cârnaţii, micii, costiţe, ciolane și multe alte preparate din carne aromate, stropite din belşug cu vin și țuica fiartă și cu licori angelice din struguri, prune, caise, piersici, vișine și pere.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele au venit la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă.

Pe lângă aromaţii şi gustoşii mucenici, vă veţi mai delecta cu vestitele plăcinte munteneşti, veritabilele poale-n brâu moldoveneşti, din plăcintele dobrogene cu brânză, toate preparate cu ingrediente sută la sută naturale și gătite după cele mai vechi reţete tradiţionale.

De la un aşa festin nu vor lipsi brânzeturile și afumăturile, jamboane, muschiuleţi, toate preparate proaspete și fragede special aduse pentru a ne înfrupta din ele.

Târgul este deschis până duminică, în Parcul Naţional din sectorul 2, la ora 18:00.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns