Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 7 martie

CINEMA

* Singurul film din cele nominalizate la categoria Cel mai bun film european a celei de-a XII-a ediţii a Premiilor Gopo proiectat astăzi, de la ora 16:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, este „Teströl és lélekröl / Despre trup şi suflet”, o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis în fiecare noapte, adusă pe ecran de Ildikó Enyedi.

* Tot la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul British Documentary puteţi viziona gratuit două filme de Anna Hall:

– de la ora 19:00, „Behind Closed Doors / În spatele uşilor închise”, ce urmăreşte povestea a trei femei curajoase care au renunţat la dreptul lor la anonimat pentru a arăta cât de teribil poate fi abuzul domestic;

– de la ora 20:00 „Women in Sink / Deasupra lavoarului”, un portret neaşteptat al bazinului de spălat dintr-un mic salon de coafură din Haifa, care oferă o libertate temporară, unde femeile din comunităţi arăbeşti şi evreieşti îşi împărtăşesc diferenţele şi îşi povestesc opiniile despre politică, istorie şi iubire.

* La Cinemateca Eforie, au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, la cererea spectatorilor, drama-parabolă „Procesul”, adaptare după romanul omonim al lui Franz Kafka regizată în Franţa de Orson Welles, care şi joacă în film alături de Anthony Perkins, Arnoldo Foà, Jeanne Moreau, Romy Schneider;

– de la ora 19:00, în ciclu „Ziua marilor autori”, drama „Zabriskie Point” realizată de Michelangelo Antoninoni în 1970, în S.U.A., cu Mark Frechette, Daria Halprin, Paul Fix, Rod Taylor.

MUZICĂ

* De la ora 19:00, la Sala Radio începe concertul săptămânal al Orchestrei de Cameră Radio, dirijat de Ciprian Marinescu, având ca solist pe pianistul Hiroaki Yamaguchi şi în program: Uvertura „Creaturile lui Prometheus” şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Do major de L. van Beethoven şi Simfonia nr. 35 în re major, „Haffner” de W. A. Mozart.

* Corul Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, concertul aniversar „Ateneul Român – 130 de ani de la inaugurare”, dirijat de Iosif Ion Prunner, cu participarea pianistului Andrei Licareţ. În program: Liturghia nr. 2 de Eduard Wachmann, Kanon de Johann Pachelbel, Două motete de Johannes Brahms, Corul sclavilor din opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi, Scena din biserică din opera „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni şi lucrări de W.A. Mozart în interpretarea contemporană dată de Atheneum Brass Quintet.

* În cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” 2017-2018, de la ora 19:00 începe, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, recitalul vocal-instrumental dat de pianista Anca Săftulescu şi invitaţii săi: Alina Dragnea, Smaranda Drăghici şi Alin Costea.

* Concertul „Te iubesc femeie!” este susţinut şi anul acesta de Ştefan Bănică Jr., de la ora 19:30, la Circul Metropolitan Bucureşti, fost „Globus”.

* Green Hours prezintă, de la ora 21:00, Paolo Profeti European Collective #Elettrico.

* byron lansează un nou single în cadrul unui concert în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia, de la ora 21:00 cântă trupa suedeză Flat Foot.

* Tot de la ora 21:00, Pinholes dă concert în Control Club.

* „Cântarea de la ora 21:00″ cu Maria Răducanu are loc în Clubul Ţăranului.

* Delia dă un concert de Ziua Femeii în The Vintage Pub, (Str. Smârdan, nr. 43) începând cu ora 22:00.

* INNA susţine un special exclusive show de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

SPECTACOLE

* Teatrul Dramaturgilor Români (Calea Griviţei, nr. 64-66) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii (8 martie) printr-un spectacol ce începe de la ora 18:00 şi cuprinde un recital de poezie susţinut de Adriana Trandafir şi George Mihăiţă, urmat de spectacolul Teatrului Coquette „Moştenirea” ce aduce în prim-plan femeia-dramaturg, femeia-actor şi femeia-regizor, fiind scris de Lucia Verona, jucat de Olga Delia Mateescu şi regizat de Ingrid Bonţa, o combinaţie între comedie, dramă şi mister … cu gust de şampanie…

* În cadrul proiectului „Femei celebre”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8) are loc, de la ora 19:00, o reprezentaţie cu spectacolul-eveniment „Fugato labile: Camille Claudel”, după textul „Fugato labile pour Camille Claudel” de Georgette Garbes Putzel, interpretat de Liana Ceterchi, Teodora Toader şi Cezara Munteanu.

EXPOZIŢIE

Deschiderea expoziţiei de pictură „Dal Sile alla Dâmboviţa. Divinità femminili lungo i corsi d’acqua”, cuprinzând lucrări semnate de Luciano Longo, este vernisată, de la ora 19:00, la Institutul Italian de Cultură, unde poate fi vizionată până pe 27 martie.

CARTE

* Lente&cafea (Str. Arcului, nr. 8) găzduieşte, de la ora 18:30, dezbaterea cărţii „Povestea slujitoarei”, semnată de Margaret Atwood şi publicată în traducerea Dianei Marin-Caea, în cadrul ediţiei cu nr. 45 a clubului de carte lunar „Books, tea & more”, organizat de Irina Markovits şi Veronica Ştefan.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea cărţii „Casa de la Marginea Nopţii” de Catherine Banner, care va participa prin Skype la eveniment. Vor prezenta cartea: Ana Barton – scriitoare, Cristina Stănciulescu – jurnalistă şi Laura Câlţea – blogger cultural, iar moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comanescu. Seara se va încheia cu un microrecital de canţonete al studenţilor Dragan Najdoski (Macedonia), Cristina Fieraru, Cătălina Marina Barbu, Octavian Ene şi Do Vu Lan Nhung (Vietnam) de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

ALTE EVENIMENTE

* Seria de dezbateri „România la Centenar” din cadrul Galeriei Întâlnirilor este inaugurată astă-seară, de la ora 19:00, în Bistro Matrioska (Str. I. C. Visarion, nr. 20). Invitatul Filip-Lucian Iorga şi coordonatorul Daniel Sur propun tema: „Familii care au făcut România Mare”.

* În cadrul programului „Conversaţii la muzeu”, Muzeul Naţional Cotroceni organizează conferinţa „Femeile care au făcut România Mare”, susţinută de istoricii Ştefania Dinu şi Alin Ciupală, moderată de jurnalistul Matei Martin, de la ora 19:00, în Salonul Cerchez.

* De la ora 19.30, la Rezidenţa Scena9 în cadrul Intersecţiilor de Miercuri are loc un dialog despre manifestul femeilor, la care participă invitaţii: scriitoarea Magda Cârneci – preşedinta PEN România, profesoara Oana Băluţă – directoare a Programului de Masterat „Jurnalism politic” din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, scriitoarea Miruna Vlada şi Eugen Ciurtin – istoric al religiilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.