Zmeura de Aur, prefață la Oscar

Sursa: https://ro.wikipedia.org

Cu o zi înaintea premiilor Academiei Americane de Film, celebrele Oscar, sunt anunţate cele acordate celor mai proaste realizări ale industriei cinematografice americane numite Golden Raspberry Awards / Zmeura de Aur, deloc râvnite şi, totuşi, alintate cu numele „Razzies”. Cum spune şi numele lor, aceste „trofee” în valoare de aproximativă 4,89 $ au forma unei zmeure vopsite în auriu fixate pe un suport tot de plastic, deci un obiect kitsch perfect pentru a recompensa astfel de eşecuri artistice. Ele au fost fondate de către  John J. B. Wilson, inspirat de vizionarea filmului fantastic romantic-muzical „Xanadu” şi a muzicalului „Can’t Stop the Music”, fiind acordate pentru prima oară în 1981. Evident că niciunul dintre premianţi nu-şi doreşte să intre în posesia unui astfel de trofeu. Şi, totuşi, au existat de-a lungul timpului artişti cu suficient umor şi spirit autocritic, capabili de autoironie şi smerire de sine care s-au prezentat să le fie înmânat. Primul a fost Bill Cosby, în 1988, „premiat” pentru filmul „Leonard Part 6” la categoriile Cel mai prost actor, Cel mai prost film, Cel mai prost scenariu. Lista continuă cu: Tom Selleck – în 1993, Paul Verhoeven – în 1996, Brian Helgeland – în 1998, J. David Shapiro – în 2001 şi în 2010, Tom Green – în 2002, Ben Affleck – în 2004, Halle Berry – în 2005, Michael Ferris – în 2005, Sandra Bullock – în 2010 sau David Eigenberg – în 2011.

Sursa: www.cinemagia.ro

Cei 1.000 de membri votanţi ai Golden Raspberry Award Foundation, din toate Statele Unite Americane, cu excepţia Montanei, dar şi din alte 26 de ţări au votat anul acesta online, selectând cea a fost mai prost în 2017 în nouă categorii, premiile fiind anunţate într-o ceremonie virtuală, deci tot online. Deşi în fruntea listei s-au aflat două sequels -, „Transformers: The Last Knight”, nominalizat la toate categoriile şi „Fifty Shades Darker”, cu 8 nominalizări – urmate de „The Mummy”, nominalizat la cu şapte categorii, cele mai multe zmeure le-a primit „The Emoji Movie” care a transformat toate cele patru nominalizări în „trofee”: cel mai prost film, cea mai proastă regie – Tony Leondis, cel mai prost scenariu şi cea mai proastă combinaţie pe ecran.

Filmul „Baywatch” a avut tot 4 nominalizări (film, actorul Zac Efron, scenariu, Remake/Rip-Off/Sequel), dar a fost „distins” doar de cei de la Rotten Tomatoes cu premiul special „The Razzie Nominee So Bad you Loved It!”.

„Fifty Shades Darker” a reuşit să se plaseze în a doua poziţie cu 2 premii: cea mai slabă actriţă în rol secundar – Kim Basinger şi cel mai prost film Remake/Rip-Off/Sequel.

Actriţa Tyler Perry a primit zmeura pentru rolul principal din „Boo 2! A Madea Halloween, film ce a mai fost nominalizat la categoriile: Screen Combo şi Remake/Rip-Off/Sequel.

Cel mai prost actor a fost votat Tom Cruise pentru rolul principal din „The Mummy”. Iar „trofeul” pentru cel mai slab actor într-un rol secundar a revenit lui Mark Wahlberg pentru „Daddy’s Home 2”, avându-l drept contracandidat pe Mel Gibson.

Sursa: www.viva.ro

Câte trei nominalizări au avut filmele: „Mother!” (regizor – Darren Aronofsky, Jennifer Lawrence – actrţă în rol principal şi Javier Bardem – în rol secundar) şi „Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales” (Johnny Depp pentru rolul principal, din nou Javier Bardem pentru unul secundar, precum şi pentru cea mai proastă combinaţie pe ecran).

Au mai fost nominalizate actriţele: Emma Watson şi Katherine Heigl, protagoniste în „The Circle” şi, respectiv, „Unforgettable”, precum şi Susan Sarandon şi Goldie Hawn pentru rolurile secundare jucate în filmele „A Bad Moms Christmas” şi „Snatched”.

Şi după ce am aflat care au fost ratările Industriei Cinematografice Americane de anul trecut, noaptea următoare vom afla care au fost reuşitele votate de Academia Americană de Film. Cea de-a 90-a ediţie a galei decernării premiilor Oscar are loc pe 4 martie la Dolby Theatre at the Hollywood & Highland Center, gazdă fiind, în al doilea an consecutiv, Jimmy Kimmel, actor şi producător. ABC Television Network transmite live evenimentul de la 8 p.m. ET, respectiv 5 p.m. PT. Ceremonia va putea fi urmărită în România de la ora 3:00 la Digi24 cu sunet original, în limba engleză, iar pe Digi Film gala va fi dublată în limba română. Pe ambele canale, începând cu ora 1:30 veţi vedea defilarea vedetelor pe covorul roşu, ce poate fi urmărită şi pe www.Oscar.com.

Ediţia a fost prefaţată, ca în fiecare an şi mai ales din motive de marketing, de scandaluri, cel puţin unul dintre ele fiind fals şi anume cel legat de filmul „The Post”, acuzat de informare eronată, cum că ar afirma că The Washington Post a fost primul ziar care a publicat, în 1971, un articol în care s-a vorbit despre studiul secret al Guvernului, cu privire la Războiul din Vietnam, celebrele „Pentagon Papers”. Cine a văzut filmul ştie că în el se spune clar că prima publicaţie a fost The New York Times.

Mai importante sunt acuzele de comportament abuziv faţă de femei din industria de film americană lansate cu ceva vreme înainte de începutul sezonului de premii din lumea cinematografiei. Aceste acuze au dus la o mobilizare şi organizare a reacţiei împotriva abuzului, mai ales la nivelul mişcării feministe, reflectată şi în galele de premiere de până acum, de la Globurile de Aur, până la Premiile César, decernate vineri seara la Paris. Dacă până la Capitala Modei în ţinutele participanţilor la gale, mai ales cele ale femeilor, a dominat negrul şi sobrietatea, în Oraşul Luminilor acestea au prins din nou culoare. Ba chiar unele dintre invitate au făcut remarci glumeţe, menite, probabil, să atragă atenţia asupra necesităţii măsurii. Tema luptei contra abuzurilor faţă de femei va fi cu siguranţă prezentă şi la Gala premiilor Oscar. Rămâne să vedem cum anume.

Vezi aici lista completă a nominalizărilor la premiile Oscar din 2018.

Erată la această listă:

– la categoria Cea mai bună animaţie, filmul „Coco” figurează cu titlul „Cocoa”;

– la categoria Cel mai bun film documentar, „Last Men in Aleppo” este titlul corect;

– la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar lipseşte filmul „Edith+Eddie”, şi titlurile corecte ale altor două filme sunt „Heaven Is a Traffic Jam on the 405” şi „Heroin(e)”;

– la categoria Cel mai bun film străin lipseşte „A Fantastic Woman” de Sebastián Lelio (Chile);

– la categoria Cea mai bună melodie originală lipseşte „Mighty River” din filmul „Mudbound”;

– filmele nominalizate pentru categoria Cea mai bună scenografie sunt trecute la Cel mai bun scenariu.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.