Premieră pentru sistemul public de sănătate – transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK

Secţia Clinică de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a realizat, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenția chirurgicală de transplant endoțelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), tehnică folosită în cazuri selecționate respectiv, în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean.

Rezolvarea chirurgicală a afecțiunii corneene, realizată de maior medic asist. univ. dr. Laura Macovei, medic primar Oftalmologie, coordonatorul Programului Național de Transplant de cornee din SUUMC, a avut ca beneficiar o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endoteliala Fuchs în stadiu avansat, asigurată la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Acest tip de intervenție chirurgicală ce are ca și indicații afecțiuni ale endoteliului cornean, prezintă numeroase avantaje pentru pacienți: incizie chirurgicală mică, mult mai puține complicații intraoperatorii posibile fata de transplantul perforant, vindecare rapida, imbunatatire rapida a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet.

Pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, pe termen scurt și mediu, beneficiind de îmbuătățire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.
Precizăm că transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) este o procedură moderna de transplant parțial de cornee, în care se înlocuiește doar partea posterioară (endoteliul și membrana Descemet), extrem de fină (10-15 microni), a corneei pacientului.

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate și complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privința preparării țesutului donor, cât și în poziționarea grefonului în ochiul pacientului primitor. În afara celor anterior prezentate, trebuie accentuat și faptul că, în cadrul procesului de supraspecializare în acest tip de chirurgie oftalmologică, curba de învățare este mai lentă și mai dificilă pentru a stăpâni tehnici standard reproductibile de manipulare a endoteliului donor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.