Lewis Gilbert, regizorul a trei filme din seria James Bond, a decedat la 97 de ani

Regizorul britanic Lewis Gilbert, a cărui filmografie bogată include şi trei pelicule din seria James Bond, a decedat la vârsta de 97 de ani, informează DPA.

Gilbert a devenit actor încă din copilărie, dar la jumătatea adolescenţei decisese deja că doreşte să se afle de cealaltă parte a camerei de filmat şi, după cel de-al Doilea Război Mondial, el a regizat o serie de filme câştigătoare, printre care şi dramele „Reach for the Sky!” şi „Carve Her Name With Pride”.

Consacrarea a venit în 1966, odată cu ”Alfie”, care a lansat şi cariera actorului Michael Caine. Pelicula a fost nominalizată la mai multe premii Oscar, printre care şi pentru ‘‘cel mai bun film”.

Lewis Gilbert a trecut la filme cu buget mare, cu trei filme din seria „James Bond”  – ”You Only Live Twice” (1967), ”The Spy Who Loved Me” (1977) şi ”Moonraker” (1979).  În 1982, a câştigat un al doilea Premiu BAFTA pentru Cel mai bun film, cu „Educating Rita”, pe care l-a urmat cu un alt film în care a jucat Willy Russell, „Shirley Valentine”.

Lewis Gilbert nu era unul dintre cei mai renumiţi regizori dar era un artist şi un creator de divertisment.

Lasă un răspuns