Frig siberian în Europa, temperaturi pozitive în apropiere de Polul Nord

Sursa foto: Stirile TVR

În timp ce Europa se confruntă cu un val de frig glacial, la Polul Nord au fost înregistrate temperaturi peste punctul de îngheț, fenomen meteorologic numit ‘încălzire stratosferică bruscă’.
Asta înseamnă ‘o anomalie de temperatură de 30 de grade Celsius’, informează APP.

În acelaşi timp, suprafaţa acoperită cu gheaţă din această regiune a atins cel mai mic nivel pentru mijlocul iernii de la debutul înregistrărilor, în urmă cu peste jumătate de secol.

În Oceanul Arctic, temperaturile din ultimele 30 de zile au fost cu 10 grade Celsius peste cele medii din această perioadă. Astăzi, temperatura medie a fost de 3,9 grade Celsius. Media pentru această dată este de minus 16,3 grade Celsius.

În Europa, de la Marea Baltică şi până la Marea Mediterană, valul de frig glacial supranumit ‘Bestia din Est’ de presa britanică, a făcut cel puţin 23 de victime într-un interval de patru zile şi a perturbat transporturile.

În Italia, Roma a avut parte luni de prima sa zăpadă din ultimii şase ani. Au fost înregistrate minus 40 de grade Celsius la mai puţin de 100 kilometri de Veneţia în noaptea de duminică spre luni. Regiunea Campania, din care face parte oraşul Napoli, nu a mai avut atât de multă zăpadă din anul 1956.

Un număr din ce în ce mai mare de dovezi indică schimbările climatice drept unul dintre factorii cauzatori ai acestor anomalii meteorologice din perioada iernii, potrivit mai multor experţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.