Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 februarie

CINEMA

* De la ora 19:00, la Cinemateca Eforie este prezentată, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama fantastică „Smultronstället / Fragii sălbatici”, realizată în 1957 de Ingmar Bergman, cu: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin.

* Seria de evenimente ce pregăteşte cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania continuă cu proiecţia, de la ora 19:30, la ArCuB, a filmului „Ţara moartă”, urmată de o discuţie cu realizatorul său, Radu Jude, şi Alexandru Solomon ca invitat.

* Centrul Ceh vă invită, de astăzi până pe 3 aprilie, la un nou program de proiecţii de film, „Fiction Tuesdays”,  ce vă propune producţii SF şi fantasy – comedii şi nu numai – ale Cehoslovaciei anilor ’60, ’70 şi ’80, creaţii ale Noului Val Cehoslovac, care au revoluţionat cinematograful la timpul lor şi încă servesc ca inspiraţie pentru cineaştii. Deseară, de la ora 20:00, are loc prima proiecţie şi anume cea a filmului „Ferat Vampire / Upír z Feratu”, de Juraj Herz, despre o maşină care se alimentează… cu sânge.

MUZICĂ

* „Regatul Boemiei istorice” este tema noului concert al Stagiunii „Cartografii sonore” de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39) susţinut de Solartis Quartet, de la ora 18:00.

* În cadrul „Stagiunii de marţi seara”, la Sala mică a Ateneului Român, de la ora 19:00 susţin un recital tenorul Benjamin Von Reiche şi pianistul Edit Fazakas. În program: „Trei sonete de Petrarca” de Franz Liszt, „Ultimele patru lieduri” de Richard Strauss şi mai multe lucrări de Claude Debussy.

* Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” sărbătoreşte 55 de ani de existenţă şi de activitate neîntreruptă şi împlinirea a 93 de ani de la naşterea regretatului maestru Marin Constantin, fondatorul Corului, printr-un concert aniversar susţinut de la ora 19:00, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, fosta sală mică a Palatului (Str. Ştirbei Vodă, nr. 1-3).

* „Săptămâna Sunetului” continuă cu concertul dat de Budapest-Bucharest Improvisers Orchestra, de la ora 20:00, la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul (Str. Ion Brezoianu, nr. 23-25). Formaţia este un proiect comun al unor muzicieni creativi maghiari şi români, activi pe scenele din cele două capitale, cu scopul de a desfiinţa graniţele dintre muzica cultă contemporană şi muzica improvizată.

* Două evenimente au loc deseară în Control Club:

– de la ora 21:00, un concert live de ‘Mlazz’ (jazz de mlaştină), cum îşi defineşte muzica trupa underground Exit Oz din Timişoara;

– de la ora 23:00, Saint Hollywood cu Amber Amber & Dokia.

SPECTACOLE

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia spectacolului Teatrului Naţional Radiofonic pentru Copii cu piesa „Ivan Turbincă”. Povestea lui Ion Creangă cunoaşte o nouă versiune radiofonică ce poartă semnătura lui Costin Tuchilă (autorul dramatizării) şi a regizorului Vasile Manta. Distribuţia: Petre Lupu, Ion Arcudeanu, Ştefan Velniciuc, Mircea Constantinescu, Gabriela Popescu, George Grigore, Marius Călugăriţa, Violeta Berbiuc, Puiu Mărgescu şi Cristian Simion.

* „Thomas Sawyer”, unul dintre cele mai aplaudate spectacole din repertoriul Teatrului Excelsior, revine pe scena Sălii „Ion Lucian” într-o reprezentaţie specială, dată, de la ora 19:00, în cadrul programului socio-umanitar „Şi noi vedem teatru”, dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere.

* Primul jazzman român distins cu Marele Premiu la Montreux (în 2002), Marius Vernescu, împreună cu Sebastian Grama, profesor de filosofie, susţin spectacolul experimental „Plecarea pe loc”, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.

* Dan Badea, Natanticu, Radu Bucălae şi Nane Voicu vă invită la un show de stand up comedy pe care-l dau în Berăria H, începând cu ora 22:15.

EXPOZIŢII

* Vernisajul expoziţiei de pictură şi colaj fotografic „Conversion”, semnată de artistul plastic Daniel Zlota şi 12 fotografi autohtoni de excepţie are loc, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti (aripa dinspre Str. Tudor Arghezi), unde poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

* Până la data de 6 aprilie, la Galeria Kaleidoscope (Bd. Mărăşti, nr. 35) puteţi viziona o nouă expoziţie de Artă Modernă Românească, vernisată astăzi, de la ora 19:00, care vă propune un parcurs prin operele unora dintre cei mai reprezentativi artişti români ai sec. XX, precum Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, Theodor Pallady, Ion Theodorescu Sion, Adam Bălţatu, Iosif Iser şi Alexandru Ciucurencu.

CARTE

Lansarea cărţii „Eu în România mă simt străin. Vieţi de imigrant în Grecia”, ce conţine interviuri realizate de: Zoltan Rostas şi Nicole Salamon, are loc de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului.

ALTE EVENIMENTE

* La Casa Titulescu (Şos. Kiseleff, nr. 47), de la ora 16:30 începe dezbaterea cu tema „Intrarea trupelor române în Basarabia (ianuarie 1918)”, la care susţin alocuţiuni: prof. univ. Ion Giurcă şi dr. Ion Constantin. Moderator: Prof. univ. Adrian Năstase – Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.

* În cadrul seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, ce marchează aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române şi Centenarul României, la Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 18:30, istoricul Oliver Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena, susţine prelegerea „România în 100 de ani”, urmată de un dialogul cu jurnalistul Marian Voicu.

* Tot de la ora 18:30, la Institutul Francez, în Atrium, are loc întâlnirea cu tema „Roland Barthes, mitologii româneşti”, moderată de Ovidiu Şimonca, redactor-şef al revistei „Observator cultural”. Despre marele scriitor, care a lucrat ca bibliotecar şi ataşat cultural la Institutul Francez din Bucureşti (între 1947 şi 1949), vorbesc profesorii universitari Sorin Alexandrescu şi Radu Toma, precum şi Bianca Burta-Cernat, cercetător la Academia Română. Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe pe care Bogdan Ghiu şi Alexandru Matei le vor oferi cititorilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.