Iarna ne surprinde și la sfârșitul lui februarie

După o lungă toamnă, cu ploi, dar și cu zile calde, ca de primăvară, în sfârșit ne aducem aminte câteva zile, despre iarnă, așa cum era ea odată, când eram copii… Sau pe aproape, fiindcă, atunci, viscolul și gerul țineau câte 2-3 săptămâni de-a rândul.

În alți ani, încă din noiembrie, când se făcea trecerea în revistă a pregătirilor pentru deszăpezire, constructorii și deținătorii de rețele subterane de utilități erau avertizați să încheie lucrările în carosabil și pe trotuare sau să le treacă în conservare, semnalizându-le corespunzător, astfel încât să nu încurce și mai tare traficul perturbat de zăpadă și să nu prezinte pericol pentru pietoni, pe trotuarele pline de zăpadă și gheață.

Anul acesta, deși iarna a venit abia la sfârșitul lui februarie, carosabilul și trotuarele sunt ciuruit de săpături mai mari sau mai mici! La unele, încă se lucrează. Altele au fost abandonate, fără a fi astupate până la capăt. Spre exemplu, pe Splai, chiar în apropiere de Podul Izvor, în direcția de mers către Eroilor, cineva lucrează de zor, acolo unde s-a surpat, acum câțiva ani drumul deasupra unei mari conducte colectoare de canalizare. Lucrarea se află chiar în mijlocul șoselei și îi încurcă teribil pe șoferii care trebuie să se strecoare pe lângă ea, chiar și fără zăpadă sau viscol.

Tot pe Splai, chiar lângă Spitalul Universitar, au lucrat cei de la Enel. În urma lor, au rămas șanțuri care brăzdează trotuarul în meandrele sinuoase. Sunt nesemnalizate și constituie adevărate capcane pentru pietoni chiar și fără zăpadă și gheață. Traficul pietonal este foarte intens, în zonă, dată fiind proximitatea marelui spital.. Ori poate aceste capcane au fost „gândite” pentru a mai trimite ceva mușterii și pentru secția de ortopedie a spitalului, că, la așa o iarnă fără zăpadă și gheață, au cam șomat, bieții de ei…?

O altă lucrare care nu se mai termină se află în apropierea altui spital, e vorba de Elias. Pe strada Alexandru Constantinescu și pe Bulevardul Mărăști, cei de la Enel au început lucrările de prin septembrie anul trecut. Deși am avut o toamnă lungă, de multe ori chiar cu aspect de primăvară, harnicii muncitori nu au apucat să-și finalizeze lucrarea și să readucă trotuarul la o stare circulabilă! Șanțurile brăzdează trotuarul în toate direcțiile.

Din loc în loc, se cască gropi, iar din alte șanțuri, parțial astupate, se ridică, ca niște tentacule de caracatiță uriașă niște cabluri lăsate în aer, nu se știe de ce. Și aici zona Cașin este una foarte circulată pietonal, în parte datorită prezenței Spitalului Elias. Aici, riverane nu au mai văzut muncitori sau utilaje care să le dea măcar speranța finalizării lucrărilor de multă vreme.

Iată, deci, că iarna reușește să ne ia prin surprindere și la sfârșit de februarie… Sau o fi doar incompetența și nepăsarea față de siguranța oamenilor?

Lasă un răspuns