„Aventura arctică”, o adevărată aventură a lecturii

Sursa foto: www.jerryjenkins.com

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în acest sfârșit de iarnă, mai ales dacă iubiți poveștile adevărate, este ”Aventura arctică”, scrisa de Peter Freuchen și apărută la editura Art. Însă înainte de a vă spune ceva despre carte trebuie să știți câteva lucruri despre autor pentru că tot el este și personajul principal al propriei cărți.

Peter Freuchen a fost un explorator arctic, antropolog, actor și scriitor danez, un personaj incredibil de fascinant, cu o viață atât de ieșită din comun încât rivalizează cu cea mai tare ficțiune. După ce a studiat la Universitatea din Copenhaga să devină medic, se decide la douăzeci de ani să plece în căutarea aventurii în ținuturile arctice ale Groenlandei, pe-atunci încă insuficient explorate.

Sursa foto: The Mindful Word

În 1910, Freuchen și celebrul său prieten Knud Rasmussen deschid postul comercial de la Thule, în nordul extrem al insulei, unde temperaturile coboară până la minus 50 de grade și soarele răsare doar între aprilie și august. Trăiește aproape cincisprezece ani printre inuiți și se căsătorește cu Naravana, o nativă cu care are doi copii.

Explorează întreaga întindere arctică a Groenlandei, ajunge în locuri unde nu călcase încă picior de om, traversează cu sania trasă de câini calote imposibile, vânează balene, foci și urși polari, suferă de degerături, orbire și foamete cruntă, doarme pe ghețari, își amputează singur degetele cangrenate de la piciorul stâng fără anestezie după ce e prins într-o furtună.

Excelent povestitor, animat de dorința de a înțelege și nu de a judeca, Freuchen ne descrie situații extreme de viață cu care se confruntă inuiții în lupta lor de a supraviețui unui mediu atât de ostil și obiceiuri greu de acceptat pentru „omul alb”, cum ar fi, de pildă, „schimbul de neveste”.

Scrisă cu respect și tandrețe, curiozitate etnografică și umor, ”Aventura arctică” este deopotrivă un formidabil jurnal de explorator și un minunat document antropologic despre viața și cultura acestor incredibili oameni ai Nordului.

Iar toate acestea vă vor face să nu lăsați cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină!

Lasă un răspuns