Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 februarie

CINEMA

* La CinemaPRO, de la ora 18:30 are loc premiera documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de Agerpres.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului „JOIA de film”, de la ora 19:00 rulează drama romantică „Stockholm”, regizată de Rodrigo Sorogoyen în 2013, al cărei titlul este numele sindromului şi nu al oraşului, întrucât povestea se desfăşoară în Madrid, unde se plimbă într-o noapte un băiat şi o fată, care, de la o posibilă poveste de dragoste ajung la lupte pentru control, jocuri psihologice şi conflict între sexe.

* Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie este proiectată, în cadrul medalionului „Franco Zeffirelli – 95 de ani (12 februarie)”, comedia dramatică „Femeia îndărătnică” adaptare a piesei de teatru „The Taming Of The Shrew” de William Shakespeare realizată în 1966, cu: Elisabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Herden.

* Rezidenţa Scena9 găzduieşte, de la ora 19:30 evenimentul care deschide seria Warm-up pentru cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania: vernisajul instalaţiei „Poliecranul muncii emoţionale”, un video-eseu spaţial realizat de Pavel Sterec şi Petra Dobruska, cu o coloană sonoră live de Maria Balabaş ce poate fi vizitat până la finalul festivalului, pe 25 martie. Această instalaţie surprinde diferite moduri de muncă şi relaţii socio-economice din prezent şi trecut, încercând să stimuleze re-imaginarea politică a posibilelor valenţe ale muncii. Formatul expoziţiei face referire la poliecran, un experiment audiovizual al artiştilor cehoslovaci Emil Radok şi Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 şi ‘60 ai secolului XX.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Janko Zsolt şi având în program: Preludiu la opera „Tristan şi Isolda” de Richard Wagner; Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104, de Antonin Dvořák – solist Ştefan Cazacu şi Recviem de Gabriel Fauré – solişti Irina Ionescu şi Florin Estefan. Participă Corul Filarmonicii „George Enescu”.

* La Institutul Cultural Român, de la ora 19:00 începe al doilea concert al Festivalului „Europe Now Chamber Orchestra”. În program: „The Lark” de J. Haydn, Clarinet Quintet de W.A. Mozart, „Păstrăvul” de Fr. Schubert şi Passacaglia de Händel – Halvorsen

* Tot de la ora 19:00, Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor susţine un concert la Sala Radio. Solişti: Adrian Flautistu, Vlad Popescu şi Petrică Andrei.

* „I’ve got the world on a string” se intitulează concertul dat de Andrei Neagu – voce, Bidaşcu Silvestru – pian şi Adrian Neacşu – bass, de la ora 20:00 în Green Hours.

* Light Quartet (Elena Albu – vioară,voce; Ana Limban – vioară; Rebeca Tănasie – violă; Camelia Iancu – violoncel) interpretează  tango, muzică clasică şi de film, de la ora 20:00, în BEAT bar umanist (str. Vasile Lascăr, nr. 29).

* Două evenimente au loc în Control Club:

– de la ora 21:00, un show care celebrează cei 15 ani de carieră ai trupei Urma, ce are ca invitaţi pe membrii duo-ului clujean Satellites;

– de la ora 23:00, Maschine pres. Rhadoo.

* Exploratorii sonici The Kryptonite Sparks susţin un concert, de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol, în cadrul unui nou turneu concept, „Interlocutor”, follow-up la The Interplanetary Endeavour, care de data asta promovează un nou single şi marchează începuturi pentru acest power-trio.

* Tot de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului cântă trio-ul Cats in the Rain (Miss Tincea – voce, Cătălin Lungu – chitară şi Daniel Iliescu – cajon).

* Un concert susţinut de Mihai Mărgineanu începe de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

SPECTACOLE

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu premiera „Don Carlos” de Giuseppe Verdi, în montarea lui Mario De Carlo. În distribuţie: Hector Lopez, Madeleine Pascu, Dragoljub Bajic (din Serbia), Ştefan Ignat, Sorina Munteanu, Horia Sandu, Filip Panait, Cristina Eremia, Valentin Racoveanu, Mihaela Stanciu. Cu participarea Orchestrei şi Corului Operei Naţionale Bucureşti. Dirijor: Tiberiu Soare.

* De astăzi până pe 26 februarie, la Teatrul de Animaţie Ţăndărică se desfăşoară cea de-a III-a ediţie a Proiectului „SALT”, un concurs de proiecte adresat tinerilor artişti din domeniul artelor spectacolului, cu interes pentru spectrul teatrului de animaţie. Pe durata celor cinci zile, evenimentul propune spectacole de teatru pentru toate categoriile de vârstă, conferinţe, workshop-uri şi se va încheia cu lansarea open call-ului pentru ediţia de anul acesta a concursului de proiecte „SALT”. Astă-seară, de la ora 19:30, puteţi urmări spectacolul „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare în regia lui Cristian Pepino.

CARTE

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) lansează, de la ora 18:00, „Antologia scriitorilor căzuţi – Citind marele război” de Dan Gulea, apărută la Editura instituţiei. Pe lângă autor, vor rosti un cuvânt invitaţii acestuia: Ioan Cristescu – directorul muzeului, Ion Bogdan Lefter şi Cosmin Ciotloş.

* Tot de la ora 18:00, la Grand Hotel Continental – Sala Tonitza (Calea Victoriei, nr. 56), scriitorul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului Bucureşti, lansează a doua ediţie a volumului său „Destinul din oglindă” – micro-roman fantastic ilustrat. Invitaţii speciali ai autorului sunt actorii Irina Movilă şi Marius Bodochi.

* Lansarea volumului „Rock în timpuri noi”, cel de-al doilea din trilogia „Istoria ROCKului românesc”, de Nelu Stratone, are loc de la ora 19:00, în Club A (str. Blănari, nr. 14). Invitaţii speciali ai serii vor fi: Lenţi Chiriac (Radio Bucureşti FM), Hanno Hoefer (Nightlosers) şi jurnalistul Liviu Mihaiu. Alături de autor, întâlnirea va fi moderată de editorul cărţii, scriitorul Andrei Ruse.

CONFERINŢE

* La Cercul Militar Naţional, Sala Ştefan cel Mare şi Sfânt, prof. univ. Leonida Moise susţine, de la ora 17:15, expunerea cu tema „Diplomaţia culturală, domeniu al diplomaţiei publice”.

* Cea de-a XI-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată „Icoana – Fereastră‚ spre Dumnezeu” continuă la Biserica Icoanei, cu o conferinţă susţinută, de la ora 18:00, de părintele Diac. Adrian Sorin Mihalache, Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

* „D-ale Carnavalului. Despre Cuci şi Fărşang” este tema noii ediţii a „Conferinţelor de la Şosea”, ce începe de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului, şi în cadrul căreia etnologul Anamaria Iuga va povesti, cu întârziere, despre cum se sărbătoreşte Lăsatul Secului în unele zone ale ţării.

* În cadrul ciclului de conferinţe ţinute în ultima zi de joi a lunii de unul dintre specialiştii Muzeului Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30, la Palatul Suţu, Delia Marinescu, coordonatorul Secţiei de Artă, vorbeşte despre „Bucureştiul muzeelor pierdute: Pinacoteca Municipiului Bucureşti”, istoria unui instituţii ce se naşte în perioada interbelică şi continuă şi astăzi, o colecţie de artă aparte, unică în peisajul instituţional artistic bucureştean ce are un traseu foarte interesant şi foarte greu.

* Institutul Balassi vă invită, de la ora 19:00, la un Salon literar cu Csender Levente, tânăr scriitor din Ungaria distins cu premiul József Attila, născut la Odorheiu Secuiesc, care va dialoga cu cronicarul Constantin Piştea pe marginea volumului de nuvele „Odată trebuie spus”, apărut şi în limba română în cadrul programului Publishing Hungary. Cititorii vor putea răsfoi şi citi fragmente şi din ultimul volum de nuvele al autorului, apărut tot în anul 2017, în limba maghiară, intitulat „Örök utca / Strada veşnică”. Invitatul serii este Tóth Viktor, un reprezentant polivalent al scenei de jazz din Ungaria, care prin interpretarea sa dinamică, dar sensibilă încearcă să surprindă energia momentului.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, tot de la ora 19:00 are loc un dialog între Radu Paraschivescu, Vlad Mixich şi Ioan Stanomir, cu tema „Cultură şi kitsch. Flori şi buruieni în grădina lumii”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.