Arta urbană înflorește sub atenta supraveghere a polițiștilor locali…

Pasajul Latin, cel ce face legătura între partea reabilitată a Centrului Istoric și terminalul RATB de la Sfântul Gheorghe, a fost reabilitat și redat circulației cu șase ani în urmă. El a fost lăsat în grija Primăriei Sectorului 3, sub a cărei atentă supraveghere, basoreliefuri ce reproduc imagini de pe Columna Traiana au dispărut, ca și corpurile de iluminat. Locul dacilor și romanilor a fost luat de tot felul de „opere de artă urbană”, mâzgălite pe pereți de diverși „artiști”.

În decembrie 2016, pasajul era trecut de la Primăria Sectorului 3 la Administrația Monumentelor, din subordinea Primăriei Capitalei, pentru a fi reabilitat, din nou. Iar anul trecut au fost alocați și bani pentru reabilitare, adică 650 de mii de lei.
Nu de multă vreme, reabilitarea Pasajului Latin a devenit realitate. Trecând peste spoiala dată peste vechile mâzgăleli, au reapărut bazoreliefurile cu scene de pe Columna Traiani, precum. Și efigiile lui Traian și Decebal și hărți ale vechii Dacii și ale Bucureștiului medieval.

Din păcate, „artiștii urbani” au revenit, etalandu-și „operele” inspirate din viața cotidiană pe pereții proaspăt spoiți. Roade ale unor minți strâmbe și șchioape, au apărut pe pereții pasajului, printre bazoreliefuri, figuri chinuite și tot felul de declarații de dragoste sau alte dorințe ale unor suflete simple…
Asta deși, pe frontispiciul pasajului, la fiecare dintre cele trei întrări, tronează câte un afiș care ne atrage atenția că Poliția Locală a Municipiului București veghează cu strășnicia unui Cerber, cu camere video și ochi de vultur asupra pasajului. Poate de aici și acele versuri ale unui cântec vechi: „Doi ochi am iubit în a mea viață, /Unul chior și unul cu albeata…”

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.