Reabilitarea termică o prioritate a bugetului Sectorului 4?

Sursa foto: www.danielbaluta.ro

Conform directorului economic al Primăriei Sectorului 4, George Cioclea, bugetul din acest an al acestei unități administrative se va cifra la un total de circa 621 de milioane de lei. Dintre acestea, 185 de milioane vor fi obținuți de Autoritatea Locală din sursa de finanțare internă, adică, mai pe românește, din taxe și impozite locale. Mai simplu, cei de la Primăria Sectorului 4 își propun să încaseze 185 de milioane de lei din impozitul pe terenuri, pe clădiri, pe autovehicule și din taxa de salubrizare.

Aceasta din urmă va aduce 25 de milioane de lei, cu un grad de încasare de 70-80%, estimează șeful de la economic. Ar fi interesant de menționat, în privința taxei de salubrizare, că Direcția de Gospodărie a Primăriei a solicitat un total de 75 de milioane de lei pentru salubrizarea stradală, ridicarea gunoiului și deszăpezire. Deci, cele 25 de milioane obținute din taxa de salubrizare ar urma să acopere doar ridicarea gunoiului de la proprietari, asociații și agenți economici. Numai că, directorul economic de la Sectorul 4 spune că sumele obținute din taxa de salubrizare pot fi redirecționate către alte capitole bugetare, dacă se vor dovedi excedentare.

Sursa foto: www.romaniatv.net

Consilierul local Magda Murgoci spune că, ”potrivit Legii finanțelor publice, banii obținuți dintr-o taxă specială cum este cea de salubrizare trebuie folosiți doar în scopul în care a fost instituită acea taxă”.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari prezenți la dezbaterea bugetului s-au declarat foarte nemulțumiți de creșterea taxei de salubrizare. Ei spun că noua taxă este inechitabilă, pentru că o persoană cu un venit sub 2000 de lei nu produce mai puțin gunoi decât una cu un venit mai mare de această sumă.

”Taxa este inechitabila și pentru firmele și persoanele fizice autorizate, care își au sediul în apartamente, dar care nu desfășoară activități economice la sediul social și trebuie să plătească 80 de lei pe lună”, spune un administrator de bloc.

Cât privește investițiile, pentru acestea vor fi alocate 359 de milioane de lei, dintre care circa 119 milioane vor proveni din încasările proprii, restul reprezentând credite. Din acești bani de Investiții, însă, doar 25 de milioane de lei sunt alocate pentru reabilitare termică.

Asta deși acordul-cadru privind reabilitarea termică este de 250 de milioane de lei. Deci, alocarea bugetară din acest an reprezintă doar 10% din totalul sumelor prevăzute. Cei de la Primăria Sectorului 4 spun că vor reabilita termic 55 de blocuri.

Sursa foto: www.danielbaluta.ro

În schimb, ”pe lista de Investiții a Primăriei sunt prezente supralărgiri ale unor artere precum Șoseaua Berceni, refacerea gardurilor cimitirelor Bellu și Evreiesc din Sectorul 4, investiții care ar trebui realizate de către Primăria Capitalei”, spune consilierul local Răzvan Sava.

El susține că ”banii bugetului local ar trebui să se îndrepte în primul rând către reabilitarea termică, către punerea în siguranță a balcoanelor din sector și pentru siguranța cetățenilor, spre exemplu pentru paza școlilor”.

Sava mai crede că ”prioritare ar fi și programe precum școală după școală, care ar trebui să pună la dispoziția părinților servicii de tip after school pentru elevi, acordarea burselor pentru elevi și a unor stimulente de merit pentru profesorii ai căror elevi care obțin rezultate deosebite”.

 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares
 •  
  30
  Shares
 • 30
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns