Sub semnul emoției cu Liana Ceterchi

Sărbătorim Centenarul prin tot felul de manifestări, mai mult sau mai puțin inspirate. Eu vă propun să ne bucurăm alături de Liana Ceterchi, protagonista unui spectacol emoționant despre viașa Principesei Ileana a României.

Dramatizare de Edith Negulici după romanul autobiografic ”Trăiesc din nou”, spectacolul este o evocare tulburătoare și plină de farmec, prin mijloace minimaliste, a celor mai semnificative momente din viața celei care a trăit sub semnul exilului aproape 50 de ani.

O istorie trăită între palat și mănăstire, despre care o bună parte dintre noi nu știm mare lucru. Principesa Ileana de România, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, viitoarea maică Alexandra, a fost mereu în slujba poporului său, respectând valorile morale pe care regalitatea le impunea, cultivând dragostea pentru semeni, ajutându-i pe cei în nevoi. A fost iubită și respectată de toți cei care au cunoscut-o.

Am ieșit de la spectacol răvășită de emoție și mi-am amintit că văzusem unul asemănător ca manieră regizorală: ”Ultima conferință de presă – Vivien Leigh” cu Lamia Beligan. Nu întâmplător, pentru că regia este semnată de aceeași Liana Ceterchi, doar că de data aceasta în dublu rol de regizoare și actriță. După 20 de ani a simțit nevoia să urce din nou pe scenă, în lumina reflectoarelor și a făcut lucrul acesta la modul sublim.

Au fost mai bine de 20 de minute de aplauze și lacrimi în ochii tuturor spectatorilor iar eu mi-am dorit să aflu mai multe despre om, actor și regizor. Rezultatul îl găsiți într-o bună măsura în această ediție a Întâlnirilor Capitale.

Spectacolul ”Ileana – Principesă de România” ar trebui să fie văzut de toți românii pentru a înțelege mai bine la ce set de valori ar fi cazul să ne raportăm.

Vezi aici arhiva emisiunii Intalniri Capitale!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.