De prin lume adunate

Cifră oficială: de la debutul gripei sezoniere, în luna  decembrie 2017, și până în prezent în Franța au murit peste 3000 de persoane. Trei mii. Și totusi nimeni nu a ieșit în stradă, scandalizat, să ceară demisia ministrului sănătății, sau poate chiar a întregului guvern criminal. Cine să-i mai înțeleagă pe francezi ?

Acum cateva zile în Paris și regiunea înconjurătoare, Ile de France, circulația a fost complet paralizată și pe autostrăzi, și pe șosele, și în localități. Motivul : a nins între ….. 10 și 15 centimetri de zăpadă într-o singură zi. Autoritățile s-au scuzat că, deși este luna februarie, totuși au fost luate prin surprindere. Culmea, nimeni la televiziune nu și-a bătut joc de ele.

Inteligenția, și cea americană și cea europeană, a facut praf primul discurs despre starea uniunii ținut de Donald Trump. Nimic nu a lipsit, de la ironii până la îngrijorarea afișată față de «incapacitatea » șefului Casei Albe de a sesiza problemele pe care respectivii analisti și/sau comentatori le consideră într-adevar grave. Cu toate acestea, CNN afirmă că 75% dintre alegătorii americani au apreciat discursul, au considerat că Trump a atins subiectele care trebuie în modul în care trebuie. Trump de cine ar trebui să țină cont ?

Americanii și occidentalii în general s-au folosit cu mare succes de combatanții kurzi ca să înfrangă Statul Islamic în Siria și în Irak. Mass-media internațională a fost plină de reportaje elogioase la adresa acelor combatanți, printre care au fost remarcate și foarte multe femei. Acum Turcia a anunțat că a atacat și va continua să atace localități din Siria ca să-i distrugă, sau să-i alunge, pe kurzii de acolo pe care Ankara îi consideră…. teroriști. Nimeni în capitalele occidentale nu a zis nimic. Asta apropo de moralitatea din relațiile internationale.

Comisia Europeana vorbește foarte convingător de necesitatea luptei impotriva corupției, de nevoia imperativă ca cei corupți să plece din politică. Revista belgiană Le Vif anunță că pe 22 ianuarie președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut o întâlnire foarte prietenoasă cu Silvio Berlusconi, fostul premier italian, care l-a asigurat de fermitatea orientarii pro-UE a partidului său, Forza Italia. Rămâne o mică problemă : partenerul de discuție a lui Jucker a fost condamnat definitiv pentru fraudă fiscală (!?) La fel de adevărat este că Forza Italia este unul din stâlpii Partidului Popular European, din care fac parte si Juncker si președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, așa ca……

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.