Buget record pentru sănătate la Primăria Capitalei: 111 milioane de euro pentru 19 spitale!

Primarul General Gabriela Firea a anunțat, astăzi, o alocare bugetară record pentru sănătate.

”Este vorba de 111 milioane de euro pentru cele 19 spitale aflate în subordinea Municipalității. Este o sumă dublă față de anul trecut”, a declarat edilul Capitalei.

Gabriela Firea a enunțat câteva dintre principalele proiecte: ” Vor fi alocate 7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea spitalului de copii Victor Gomoiu. Va fi modernizată și clădirea veche a spitalului, unde va fi înființat un centru de Excelență în oncologie pediatrică. Alte 7,5 milioane de euro sunt alocați pentru finalizarea clădirii noi a spitalului Foișor. La Spitalul Cantacuzino, va fi modernizat ambulatoriul. Vor fi consolidate și reabilitate și policlinicile 11 Iunie și Iancului. Alte 11 milioane de euro sunt prevăzute pentru achiziționarea de aparatură medicală modernă pentru cele 19 spitale ale Primăriei Capitale”.

”Pe lângă modernizarea spitalelor existente, în București urmează a fi construite patru spitale noi. Este vorba despre Spitalul Metropolitan, cu o capacitate de 1500 de paturi, care va fi situat în zona de nord și va costa circa 300 de milioane de euro, și despre două spitale zonale, unul în sectorul 3 și celalalt în Sectorul 6. Acestea vor avea o capacitate de câte 300 de locuri și vor costa circa 60 de milioane de euro pe an. Un al patrulea spital va fi construit de către Primaria Sectorului 1, în spatele restaurantului „Doi Cocoși”. Acesta va avea o capacitate de 1015 locuri și aici vor fi relocate Spitalul Floreasca și cel de Arși, precum și Institutul Mama și Copilul”, a anunțat edilul din Banu Manta, Daniel Tudorache.

Cât privește spitalul Metropolitan, construcția acestuia va fi finanțată în întregime de la bugetul local. Locația va rămâne cea anunțată deja, în sectorul 2, aproape de sectorul 1, în zona Pipera, deoarece respectă principiul european al proximității față de cele două aeroporturi, față de autostradă și de mijloacele de transport. Primarul general Gabriela Firea și-a exprimat speranța că, în ședința din această lună a Consiliului General, proiectul de hotărâre pentru preluarea administrării directe a unei baze RATB cu suprafața de 5 hectare, necesară construcției spitalului Metropolitan, va întruni voturile consilierilor municipali.

”Principalele secții ale spitalului Metropolitan vor fi cele de terapie intensivă, de pneumologie, oncologie, hematologie, radiologie, chirurgie și chirurgie toracică, anatomie patologică. Spitalul Metropolitan va beneficia de locuințe pentru medicii rezidenți sau pentru cei care vor veni temporar ori definitiv să lucreze în această unitate sanitară”, a anunțat Firea.

”Cele două spitale regionale vor fi construite în sectorul 3, pentru a deservi bucureștenii din această unitate administrativă dar și pe cei din sectorul 4. Spitalul regional din sectorul 6 se va adresa locuitorilor din acest sector și din 5. Fiecare dintre aceste spitale va avea o dimensiune asemănătoare Spitalului Colțea și ar putea fi construite în parteneriate public-privat, dacă studiile de oportunitate vor indica această soluție. Chiar dacă ele vor fi construite în parteneriate public – privat, cele două spitale regionale nu vor fi private, ci se vor adresa asiguraților și vor avea contracte cu Casa Asigurărilor de Sănătate”, a dat asigurări Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai anunțat demararea în acest an și a unui program de achiziție de unități locative pentru cadrele medicale.

”Este vorba despre 300 de garsoniere, apartamente de 2 și 3 camere, care vor costa, în total 15 milioane de euro. Acest program vine să completeze efortul Municipalității de a opri hemoragia de cadre medicale care părăsesc țara”, a explicat Gabriela Firea.

Lasă un răspuns