Daniel Tudorache: Sunt îngrijorat pentru viitorul Sectorului 1!

Primăria Sectorului 1 deține informații certe despre faptul că nu există, în acest moment, un fond constituit pentru închiderea și gestiunea post-inchidere a depozitului de deșeuri municipale de la Chiajna – Rudeni, operat de către compania Iridex.
La închiderea sa, o asemenea groapă de gunoi trebuie ecologizată iar, apoi, pe o durată de 30 de ani, după închidere, trebuie asigurată gestiunea depozitului de deșeuri. Pentru că gunoiul continuă să fermenteze, producând gaze de fermentație și acea „zeamă” otrăvitoare, numită levigat. Acestea trebuie captate. Gazele de fermentație trebuie arse, pentru că, altfel, se pot produce chiar explozii, iar levigatul trebuie epurat. Fiindcă, altfel, el se infiltrează în sol, ajunge în apele freatice și otrăvește totul pe o rază de mulți kilometri de jur – împrejurul gropii de gunoi, a explicat edilul din Banu Manta.

Această gestionare pe termen lung necesită un fond pe care operatorul trebuie să-l constituie și să-l mențină, înainte de închiderea depozitului de deșeuri, potrivit prevederilor legislației de mediu în vigoare, susține Tudorache.
„Sunt îngrijorat pentru viitorul locuitorilor Sectorului 1, pentru că, dacă această groapă de gunoi nu va fi închisă așa cum trebuie și, apoi, nu va fi gestionata corespunzător, ea se poate transforma într-o adevărată catastrofă ecologică, care va afecta factorii de mediu, calitatea aerului, a solului și a apei, și deci calitatea vieții oamenilor pe mulți ani de acum înainte”.
Primarul Sectorului 1 spune că va lua legătura cu Agenția pentru Protecția Mediului București și că, dacă această instituție nu îl va obliga pe operatorul gropii de gunoi de la Chiajna să constituie fondul de închidere și de gestiune post-inchidere, va acționa în justiție pentru a obține constituirea acestei garanții.

În acest context trebuie amintit faptul că celulele 1-5 ale depozitului municipal de deșeuri de la Chiajna au fost închise, deja, definitiv, atingându-se capacitatea maximă de depozitare, iar celulele 6 și 7 urmează a fi închise definitiv la finele anului viitor. Mai trebuie amintit și faptul că, de peste un an, primarul Daniel Tudorache duce un adevărat război cu operatorul gropii de gunoi, Iridex, în încercarea de a determina compania să respecte toate normele de mediu, astfel încât locuitorii Sectorului 1 să nu mai fie deranjați de mirosul persistent de ouă clocite care vine dinspre această groapă de gunoi. Anul trecut, Primăria Sectorului 1 a strâns peste 40 de mii de semnături de la cetățeni care sunt deranjați de mirosul amintit.

Lasă un răspuns