Spitalul Militar Central: 45 de transplanturi de cornee s-au efectuat anul trecut

Un număr de 45 de transplanturi de cornee s-au efectuat, pe parcursul anului trecut, la Secţia Clinică Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în cadrul Programului naţional de transplant de cornee.

Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, corneea necesară pentru cele 45 de transplanturi a fost prelevată de la 25 de donatori aflaţi în moarte cerebrală în spitalele din Bucureşti şi din ţară.

„Numărul scăzut al intervenţiilor chirurgicale efectuate în 2017, comparativ cu cele realizate în anul anterior, se încadrează în contextul scăderii, semnificative, a numărului donatorilor din România. Grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Cei mai mulţi donatori (13) provin de la spitalele din Capitală, restul fiind prelevate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6) şi de la Spitalele Judeţene de Urgenţă din Baia Mare, Deva şi Miercurea Ciuc”, se precizează în comunicat.

Începând de anul trecut, pacienţii sunt introduşi în Registrul Naţional de Transplant, numărul total al acestora ajungând, în prezent, la 132.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-au efectuat intervenţiile chirurgicale de transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (12 cazuri) şi afecţiuni ale corneei de etiologie infecţioasă (10 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconusul.

Coordonatorul Programului naţional de transplant de cornee derulat de SUUMC este maior medic dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.