Nadia Comăneci cere schimbări drastice la Federaţia Americană de Gimnastică

Nadia Comăneci, a cerut „schimbări drastice” în cadrul Federaţiei de gimnastică a SUA (USA Gymnastics), organism zguduit de scandalul în care a fost implicat doctorul condamnat pentru abuzurile sexuale comise împotriva tinerelor atlete.

Campioane olimpice ca Simone Biles şi Aly Raisman au acuzat federaţia americană de profil şi Comitetul Olimpic american că ani la rândul au ignorat plângerile făcute de sportive şi cererile lor de a fi protejate. Conducerea USA Gymnastics a demisionat săptămâna trecută din cauza presiunii puse de Comitetul Olimpic al Statelor Unite, iar în prezent se desfăşoară anchete în cadrul ambelor organisme.

”E nevoie de schimbări drastice în USA Gymnastics şi noi reguli trebuie să fie implementate pentru siguranţa sportivilor’, a declarat Comăneci (56 de ani) pentru Reuters, fără a preciza, însă, ce măsuri s-ar impune.

Nadia a menţionat că vorbeşte din afara fenomenului, ca o persoană căreia îi pasă de siguranţa copiilor.

„Pot spune doar că, în mod clar, este nevoie de o schimbare, una care prioritizează siguranţa copiilor”, a precizat fosta campioană olimpică.

Larry Nassar, 54 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută, de un tribunal din Michigan, la 175 de ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor gimnaste. O sentinţă pentru acuzaţii similare va fi anunţată săptămâna aceasta, de către un alt tribunal din Michigan.

”Îmi pare foarte rău pentru tinerele care au fost abuzate şi le admit curajul de a vorbi public despre asta”, a mai spus Comăneci, care a făcut istorie în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal, când a devenit prima gimnastă notată cu 10 la o Olimpiadă.

Nadia, care a fugit din România în 189, înaintea căderii regimului comunist, conduce, împreună cu soţul său Bart Conner, şi el fost campion olimpic la gimnastică, o academie de gimnastică în Oklahoma.

Comăneci a mai spus că acum atenţia trebuie să se concentreze asupra victimelor lui Nassar: ”E important să li se facă dreptate şi să primească susţinerea de care au nevoie. Părinţii trebuie să îşi ştie tot timpul copiii în siguranţă în orice mediu sportiv”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.