Evenimentele importante din viața românilor vor intra în era digitală

Evenimentele importante din viața românilor vor intra în era digitală. Asta pentru că oficiile de stare civilă vor avea o bază de date comună, pe internet.

Din punct de vedere legal, nașterea sau căsătoria ar putea fi rezolvate cu un simplu click, de pe telefon sau din fața unui calculator. Birourile de evidență a populației și stare civilă vor avea o bază comuna. Totul cu milioane de euro, bani europeni.

În România, încă sunt la mare căutare, în fața ghiseelor, supraaglomerate, pixul, hârtia și xeroxul. Autoritățile promit însă că, în viitorul apropiat, cele mai importante evenimente din viața unui cetățean vor face pasul în lumea digitală. Pentru început, căsătoria, divorțul, nașterea și decesul.

Informatizarea va reduce numărul drumurilor la ghișee și va elimina complet cozile actuale. Totul se va putea face online. De la completarea formularelor tipizate până la plata online și programările pentru eliberarea documentelor. Digitalizarea va include și documentele din ultima sută de ani.

Din banii europeni va fi creată infrastructura și se vor cumpăra computere pentru toate oficiile de stare civilă din țară. Baza de date va fi administrată de Ministerul Afacerilor Interne și de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Proiectul va fi implementat complet în maximum trei ani.

Lasă un răspuns