Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 30 ianuarie

CINEMA

* Două proiecţii mai speciale au loc astăzi la Cinemateca Eforie:

– de la ora 17:00, în cadrul medalioanelor „Mihai Pălădescu – 90 de ani de la naştere (5 ianuarie)” şi „Lucia Mureşan – 80 de ani de la naştere (31 ianuarie)”, drama „Serata” realizată în 1971 de Malvina Urşianu, în care mai joacă George Motoi, György Kovács, Cornel Coman, Silvia Popovici;

– de la ora 19:00, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama „Written On The Wind / Ca frunza în vânt”, regizată în 1956 de Douglas Sirk, cu Rock Hudson, Lauren Bacall, Robert Stack şi Dorothy Malone, distinsă cu un Oscar pentru rolul secundar jucat aici.

* De la ora 18:00, la Sala Cinema a UNATC sunt proiectate 4 scurtmetraje produse de această instituţie de învăţământ: „Pipa, sexul şi omleta” de Ana-Maria Comănescu, „Broken” de Alexandru Mironescu, „O noapte în Tokoriki” de Roxana Stroe şi „Nu mor caii când vor câinii” animaţie de Cristian Radu.

SPECTACOL

Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 19:00, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei nr. 64-66, spectacolul „Ileana, Principesă de România”, dramatizare de şi cu Liana Ceterchi după romanul autobiografic „Trăiesc din nou” de Edith Negulici.

MUZICĂ

* Ambele săli ale Ateneului Român au evenimente, ce încep de la ora 19:00:

– la Sala Mare, concertul aniversar „Enescu – ALUMNI”, organizat de Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”;

– la sala mică, în cadrul „Stagiunii de marţi seara”, un concert cameral susţinut de Ludens Piano Trio (Rafael Butaru – vioară, Ella Bokor – violoncel şi Iulian Ochescu – pian) având în program: Intermezzi şi Ballade din „Şase piese pentru pian” de Johannes Brahms, Trio „Gassenhauer” op. 11 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven, Elegie de Josef Suk şi Trio în Do major de Gaspar Cassadó.

* Proiectul bucureştean de electro-fusion Crowd Control vă invită, cu performance-ul susţinut, de la ora 21:00, în Control Club, într-o călătorie deosebită la graniţa subţire dintre vizualuri animate cu colaje suprarealiste semnate de Cristiana Bucureci (Creionetica) şi muzică indie.

* Horia Brenciu şi HB Orchestra susţin un concert, de la ora 22:15, în Berăria H.

EXPOZIŢII

* La Centrul de Cultură Arhitecturală, al Uniunii Arhitecţilor din România (Str. Jean Louis Calderon, nr. 48) de astăzi până la sfârşitul lunii februarie puteţi viziona expoziţia „Moştenirea familiei Banffy în Transilvania”, însoţită şi de un album.

* În cadrul Săptămânii Culturii Iraniene, organizată de ambasada acestei ţări în România, de la ora 16:30, la Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român este vernisată expoziţia de artă persană şi artizanat ce poate fi vizitată până pe 4 februarie. Expoziţia reuneşte o serie de tablouri ale pictorului şi miniaturistului Mahmoud Farshchian, o colecţie de reproduceri arheologice ale basoreliefurilor, capitelurilor şi coloanelor de la Persepolis / Takht-e Jamshid (Tronul lui Jamshid) – fosta capitală a Persiei Antice.

* La Muzeul Colecţiilor de Artă, Corp C, (Calea Victoriei, nr. 111), de la ora 17:00 au loc lansarea catalogului şi finisajul expoziţiei „În lumea personajelor lui George Löwendal”. Cu această ocazie se vor prezenta publicului fragmente inedite din scrierile memorialistice „Întâlnirile mele cu ţăranii” şi „Scurte povestiri” redactate de artist în ultimii ani de viaţă, în pregătirea unui amplu volum autobiografic, rămas până astăzi nepublicat. Participă: Liviu Constantinescu – Director General al Muzeului Naţional de Artă al României, Ariadna Löwendal-Dănilă – preşedinta Fundaţiei Löwendal, prof. dr. Ruxandra Demetrescu şi drd. Cristina Cojocaru – critici şi istorici de artă curatorii expoziţiei, arh. Irina Nemţeanu – arhitectură de expoziţie şi dr. Liliana Chiriac – şef Muzeul Colecţiilor de Artă.

CONFERINŢE

* În cadrul evenimentelor dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 18:00, conferinţa-dezbatere „Deschiderea istorico-socială a României după Marea Unire de la 1918” şi prezentarea unei expoziţii de fotografie. Prezintă: dr. Liviu Ţăranu şi dr. Florian Banu, consilieri C.N.S.A.S..

* De la aceeaşi oră 18:00, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Casa Filipescu-Cesianu conferinţa „Idei în Agora – Poate fi info-spaţiul o nouă Agora?”, susţinută de Gheorghe Ştefan, profesor la Facultatea de Electronică şi Tehnologia Informaţiei din Universitatea Politehnica Bucureşti. Moderator: Sorin Antohi – Asociaţia Orbis Tertius.

* Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte, de la ora 19:00, prima ediţie din 2018 a întâlnirilor despre literatura română contemporană „Creative Talking cu Andreea Răsuceanu şi invitaţii săi”, având ca invitat pe scriitorul şi traducătorul Radu Paraschivescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.