Bomba RADET a explodat!

 

Că cei peste 1000 de kilometri ai rețelei primare de distribuție a RADET sunt ca o haină veche pe care o cârpești într-un loc și se rupe în altul ni se tot spune din 2015 încoace.

Pentru că, după accidentul socio-juridic al fostului primar general Sorin Oprescu, președintele de atunci al Consiliului de Administrație de la regia de termoficare, Gabriel Dumitrașcu, începea să vorbească pentru prima dată pe șleau despre prăbușirea sistemului de termoficare din cauza subfinanțării, a lipsei nu doar a investițiilor, ci și a reparațiilor strict necesare.

RADET a funcționat mai bine de un an, până în toamna lui 2016, când a întrat în insolvență, cu conturile blocate de către ELCEN, fără materialele strict necesare pentru remedierea avariilor. După cum spuneau cei de la Sindicatul Liber RADET, muncitorii cumpărau electrozi de sudură și câte un cap de țeavă din buzunarul lor, ca să poată cârpi conductele vechi de peste 40 de ani. Și sindicaliștii au avertizat, de mai multe ori că sistemul de termoficare se va prăbuși.

Primarii interimari care i-au urmat lui Oprescu și, mai apoi, actualul primar general au dat asigurări că s-au făcut alocări bugetare suficiente pentru RADET, astfel încât să poată fi făcute reparațiile. Dar oricine, chiar fără a fi expert, poate să-și dea seama de dezastrul rețelei primare a RADET, doar mergând pe stradă și urmărind aburul fierbinte care iese din mai toate canalele. Puteți face acest experiment chiar astăzi, pe Calea Griviței sau pe Ion Mihalache. Elocvent pentru starea sistemului este și faptul că, ieri, concomitent cu dezastrul de la Leul, o altă echipă intervenea, în aceleași condiții grele, aburi fierbinți, țevi vechi care pot exploda în orice moment, pe Calea Griviței.

Iată că, acum, bomba cu ceas de la RADET a explodat, la propriu, ucigând un om și băgând un altul în spital, cu arsuri pe 80% din suprafața corpului. Ieri după-amiază, în jurul orei 17:00,o echipă de intervenție a regiei de termoficare a încercat să repare o avarie pe Bulevardul Iuliu Maniu, chiar în zona Leul. Conductele vechi au explodat și apa fierbinte a ucis un muncitor și a trimis altul în spital, în stare gravă. Desigur, așteptăm, cu încredere, cei peste 180 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea a 500 de kilometri de rețea primară de distribuție a energiei termice, dar ce facem cu țevile vechi care au ajuns la momentul în care nu mai așteaptă, ci pur și simplu, explodează? Și asta în condițiile în care ne bucurăm de o iarnă ușoară, fără temperaturi negative extreme, fără zăpadă, viscol și îngheț – dezgheț…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.