Companiile Municipalității, campioane la achiziții pe SEAP, la sfârșitul anului trecut!

Liderul grupului PNL din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), Cătălin Diaconescu, a afirmat, astăzi, că anul trecut Primăria Capitalei a înființat în timp record 22 de societăți comerciale, cărora le-au fost alocați aproape 200 de milioane de euro, sub formă de majorări de capital și împrumuturi.

Aceste companii nu au toate drept obiect de activitate prestarea de servicii publice. Spre exemplu, compania de IT, cea de pază, cea de consultanță și cea de publicitate nu prestează cu siguranță servicii publice. Mai mult decât atât, aceste companii municipale nu intră pe piețe disfuncționale (failure market), ci pe piețe foarte dezvoltate, precum cea a serviciilor de pază sau IT. Aceste piețe vor fi perturbate de noii jucători care vin cu un mare avantaj, deoarece au acces la bani proveniți din fondurile publice, în mod gratuit, a declarat Cătălin Diaconescu.

Consilierul municipal PNL a mai spus că aceste companii nu funcționează ca un holding municipal, fiindcă, spre exemplu, firma de IT a Primăriei nu prestează servicii IT pentru toate celelalte companii și compartimente ale PMB. Fiecare companie municipală își face propriile achiziții publice, fără nicio coordonare cu celelalte, a afirmat Diaconescu.

Alesul local a mai declarat că, la finele anului trecut, chiar între Crăciun și Anul Nou, companiile municipale au fost campioanele achizițiilor pe SEAP, cumpărând calculatoare, licențe softwere, mașini, dar nu și bunuri care să corespundă obiectului lor de activitate. Una dintre companiile municipale a achiziționat mai multe anvelope de iarnă decât cele necesare pentru mașinile din dotare, în timp ce o alta a cumpărat mai multe licențe softwere decât numărul calculatoarelor achiziționate, a explicat Diaconescu.

Consilierul PNL a declarat că a contestat la Consiliul Concurenței înființarea companiilor municipale și că va sesiza și Comisia Europeană, pe motiv că sumele acordate de către Municipalitate pentru capitalizarea companiilor reprezintă o formă de ajutor de stat, care nu a fost, în prealabil, aprobat de către Executivul European.

Lasă un răspuns