Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 ianuarie

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00 are loc o proiecţie cu premiera „Călugăriţele vrăjitoare”, documentar de Marius Th. Barna despre toleranţă / intoleranţă, raporturile individului cu statul, dar şi despre magie, atât în trecut, cât şi prezent. Filmul porneşte de la un fapt real petrecut la Bucureşti, în 15 august 1715, când principesa domnitoare Păuna Cantacuzino, a avut o criză în timpul slujbei de Sf. Maria, ea fiind suspectată că împreună cu soţul ei l-au trădat turcilor pe Constantin Brâncoveanu.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în cadrul medalionului „Manole Marcus – 90 de ani de la naştere (8 ianuarie)” rulează drama „Canarul şi viscolul”, adaptare după nuvela „Lupta cu somnul” de Ioan Grigorescu realizată în 1970 cu: Florin Gabrea, Maria Rotaru, Mircea Albulescu.

* La Spaţiul Public European, în cadrul programului „JOIA de film” de la ora 19:00 se reia drama „Force majeure / Caz de forţă majoră”, realizată în 2014 de Ruben Östlund, în care o familie suedeză ajunge în Alpii francezi pentru câteva zile de schi. În timpul unui prânz la restaurant, are loc o avalanşă, întâmplare care ajunge să afecteze familia mai mult decât s-ar fi aşteptat.

MUZICĂ

* Gabriel Gîţan susţine un recital In memoriam Ludovic Bács în calitate de câştigător al Premiului omonim, acordat de Fundaţia ACCUMM şi Institutul Balassi, unde se şi desfăşoară evenimentul, de la ora 18:00. În program: Sonata în La bemol de Joseph Haydn, piesele pentru pian 2, 3, 5 şi 6 de Zoltán Kodály şi trei lucrări de Ferenc Liszt – Mazeppa, Variaţiunile Weinen – Klagen şi Sonata in si minor.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Cristian Măcelaru, având în program: Uvertura operei „Olandezul zburător” de Richard Wagner, „Dans macabru” de Franz Liszt – solist pianistul Mihai Ungureanu şi Simfonia nr. 4, în fa minor de Ralph Vaughan Williams.

* De la ora 20:30, Control Club îşi deschide uşile pentru concertul susţinut de E.M.I.L. şi trupa Tourette Roulette invitată să preia ştafeta.

* Delia dă un concert în Hard Rock Café începând de la ora 21:30.

SPECTACOL

La Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, de la ora 18:30 are loc reprezentaţia amânată din 23 decembrie 2017 a spectacolului Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian „Liliacul”, de Johann Strauss – fiul, având în distribuţie pe: Alfredo Pascu, Doina Scripcaru, Gabriela Daha, Ştefan Popov, Bogdan Lupea, Cristian Caraman, Raluca Ciocă, Cătălin Seimeanu, Maria Baciu.

EXPOZIŢIE

De astăzi până pe 11 februarie, în Sala Lapidarium din Muzeul Naţional de Istorie a României, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii” puteţi vedea podoabele din tezaurul medieval de la Ţifeşti, de pe râul Putna, nu departe de Focşani (jud. Vrancea).

CARTE

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 18:30, începe o discuţie despre noua traducere a cărţii cu care a început cariera publică a ştiinţei moderne: „Sylva Sylvarum” sau „O istorie naturală în zece centurii”, de Francis Bacon. Invitaţi: Daniel Garber de la Universitatea Princeton, Vlad Alexandrescu, Mircea Dumitru şi Dana Jalobeanu, toţi trei de la Universitatea din Bucureşti. Lansarea volumului va încheia workshopul „Francis Bacon’s Sylva Sylvarum: an exercise in philosophical translation“.

* O dezbatere pe tema cărţii „O propunere de corpo-etică feministă: masculinităţi şi filosofia diferenţei sexuale”, de Ovidiu Anemţoaicei are loc, de la ora 19:00, la sediul expoziţional al Muzeului Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Pe lângă autorul cărţii sunt invitaţi Veda Popovici şi Vasile Mihalache. Moderator: Vasile Ernu.

* În Cafeneaua Librăriei Cărtureşti Verona, tot de la ora 19:00 începe o întâlnire cu scriitorul şi traducătorul Cristian Fulaş, cu prilejul apariţiei volumului „Cei frumoşi şi cei buni”. Invitaţi: Carmen Muşat, Bianca Burta-Cernat şi Ovidiu Simonca.

CONFERINŢĂ

* Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte, de la ora 18:30, prima din cele trei conferinţe organizate în colaborare cu Asociaţia Istoria Artei în cadrul proiectului „Patrimoniu românesc, influenţe europene”, prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Echipa proiectului este formată din: istoric de artă Oana Marinache, istoric Alina Havreliuc, fotograf şi grafician Cristian Gache, restaurator Ioana Olteanu, urbanist Andrei Popescu, arhitect Irina Criveanu, restaurator Maria Dumbrăvicean.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.