Vi se pare familiar ?

Reportaj la televiziune: timpi de astepare la Unitățile de primiri urgențe care pot să depășească și 13 ore.

95 de pacienți sosiți intr-o singura seara în regim de urgență la un singur spital, dar numai 33 de paturi disponibile și din cauza asta tărgile cu bolnavi se înghesuie pe culoare.

Un pacient suparăt : «Ar fi nevoie de mai multe paturi și mai mult personal, dar este ca și cum ai vorbi la pereți».

O asistentă declară : «uneori plec acasă seara la ora 23 și când mă întorc a doua zi la ora 10 regăsesc în sala de așteptare aceiași pacienți».

Cifrele oficiale vorbesc de un deficit național de 3000 de medici numai în unitățile de urgență și de 500.000 de ore pierdute în fiecare an de ambulanțele care plimbă pacienții între spitalele care nu-i pot primi.

Reporterul discută cu un pacient în vârstă bolnav de cancer care ar fi trebuit operat după încheierea curei de chimioterapie, dar pe care medicii îl trimit acasă pentru că a apărut o urgență mai mare.

55.000 de intervenții chirurgicale programate au trebuit anulate pentru că era nevoie să se facă loc urgențelor.

În acelasi reportaj șeful guvernului afirmă « Recunosc că este dificil pentru pacienți. Sperăm ca aceste operații să fie reprogramate cât mai curând posibil. Știu că este foarte greu, frustrant și îmi cer scuze în fața pacienților », dar, totuși, refuză să accepte că este vorba de o criză a sistemului.

Un medic urgentist scrie pe rețelele sociale: «În 25 de ani nu am ezitat niciodată să fac această meserie care îmi place, până astazi. Acest guvern ar trebui să roșească de rușine».

La rândul său, un cotidian publică fotografia unui copil mai mic de 2 ani culcat pe o pătură așezată pe două scaune, copil care a trebuit să aștepte 5 ore la Urgență înainte de a fi consultat, deși era suspect de meningită.

Exasperați, medicii au trimis o delegație la Parlament să ceară mai mulți bani pentru sistemul de sănătate, dar fără folos.

Dacă vi se pare un tablou familiar vă înșelați. Nu este vorba de România, sunt reportaje realizate de televiziunea BBC2 și cotidianul Daily Mirror despre situația National Health System, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, sistem care pentru anul financiar 2017/2018 are un buget de 122 de miliarde de lire sterline.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.