„Mici focuri pretutindeni”- și o carte de neuitat

Sursa foto: www.jerryjenkins.com

O carte pe care ar trebui să nu o lăsați necitită în această iarnă este „Mici focuri pretutindeni” scrisă de Celeste Ng și apărută la editura Litera în traducere românească.

Povestea începe în Shaker Heights, o suburbie liniștită din Cleveland unde totul este planificat – de la culoarea caselor și până la viețile oamenilor. Și nimeni nu întruchipează mai mult spiritul orașului decât Elena Richardson -soție și mamă – al cărei principiu călăuzitor este să respecte regulile.

Sursa foto: The Mindful Word

Atunci când Mia Warren – o artistă enigmatică și mamă singură – ajunge în oraș cu fiică ei adolescentă, Pearl, și închiriază o casă de la familia Richardson, Mia și Pearl devin mai mult decât chiriașe: toți cei patru copii Richardson sunt atrași de perechea mamă–fiică. Dar Mia are un trecut misterios și o lipsă de respect aproape totală față de reguli care amenință să distrugă această comunitate ordonată ce își păstrează cu sfințenie aceleași cutume de ani și ani.

Când prietenii apropiați ai familiei Richardson încearcă să adopte o fetiță de origine chineză, se dezlănțuie o bătălie pentru custodie care împarte în mod dramatic orașul, Mia și Elena aflându-se în tabere opuse. Însă Elena este hotărâtă să descopere secretele din trecutul Miei, iar obsesia ei va avea urmări devastatoare…

Mia nu este oare ceea ce pare a fi iar trecutul este atât de șocant încât celor crescuți în Shaker Heights le-ar veni să fugă mâncând pământul doar când o zăresc dacă ar afla?

Dar dacă tocmai Elena Richardson nu este ceea ce pare, în ciuda stricteții cu care ea este gata să respecte orice regulă? Ei bine toate acestea urmează să le aflați singuri atunci când veți citi cartea.

Cu toate că fiecare personaj este bine analizat de către autoare, aceasta nu își propune să scrie un roman psihanalitic ci altul pare a fi scopul romanului „Mici focuri pretutindeni” : acela de a explora povara secretelor, natura artei și a identității, atracția irezistibilă a maternității și falsa credință că respectarea regulilor poate preveni dezastrul. Iar toate acestea fac din romanul lui Celeste Ng o carte pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.