Sirenele se vor auzi în București

Sursa foto: www.adevarul.ro

Astăzi, 03.01.2018, în intervalul orar 10:00-11:00, va avea loc exercițiul pentru transmiterea mesajelor de înștiințare/prealarmare și verificare a funcționării sirenelor de alarmare publică.

Pentru informarea populației, ISU București-Ilfov transmite mesajele de avertizare prin intermediul panourilor electronice stradale, înainte de desfășurarea exercițiului.

Astăzi vor suna sirenele în toată ţara. Înspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă spune că astfel de exerciţii se fac începând din luna august a anului trecut în fiecare zi de miercuri a fiecărei luni.

În funcţie de durata acestora, semnalele de alarmă au următoarele semnificaţii: alarma aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

Alarma la dezastre naturale are 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele, iar prealarma aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile. Pentru protecţia lor în caz de dezastre şi război cetăţenii trebuie să părăsească locuinţa şi să se adăpostească în subsoluri sau în adăposturi de protecţie civile, potrivit paginei de internet a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Exercițiile de alarmare în caz de dezastru sau război au loc în prima zi de miercuri din fiecare lună.

Lasă un răspuns