Dimineaţa care nu se va sfârşi – Dumnezeu: ultima nădejde a femeii abuzate

Sursa: www.cinemagia.ro

Un foarte bun film, potrivit cu perioada din an în care ne aflăm, este  intitulează „Dimineaţa care nu se va sfârşi”, debutul în lungmetraj al unui … preot român ortodox din Cipru, Ciprian Mega, care, în ciuda lipsei unei formări de specialitate, ne propune o poveste puternică, plină de adevăr, de durere, dar şi de speranţă, cum mai rar întâlneşti în filmele româneşti de astăzi, adusă pe ecran cu măiestrie. Ceea ce a şi determinat ca această producţie independentă să fi primit un premiu la Festivalul Internaţional de Film „Popoli e religioni” din Italia, acordat de un juriu prezidat de marele cineast polonez Krzysztof Zanussi. De altfel, autorul a mai avut o realizare remarcabilă: scurtmetrajul „Nunta lui Iov” selecţionat la Festivalul de la Cannes în 2015.

Sursa: www.facebook.com/dimineatacarenusevasfarsi

Filmul de acum prezintă tragedia româncelor care, ajunse în Cipru prin firme de recrutare-fantomă, devin prizoniere ale mafiei ilegalei industrii a prostituţiei, cu complicitatea tacită a autorităţilor locale, dar şi a diplomaţilor români, unii fiind chiar clienţi ai sistemului. Una dintre aceste femei este Eva, personajul principal foarte bine jucat de Ela Ionescu, care, violată de tatăl-vitreg în România, emigrează în Cipru, unde ajunge victimă a traficului de carne vie, din care se eliberează în urma unei căsătorii forţate ce o face şi mamă. Cum soţul narcoman moare, ea rămâne singură şi, în lipsa unei alte posibilităţi, revine la prostituţie ca să-şi poată întreţine fetiţa, singura fiinţă pe care Eva o iubeşte cu adevărat, crescută în ţară de mama sa.

Sursa: www.cinemagia.ro

Eva află că are SIDA, dar nu se poate rupe de trecut. Ba chiar ar vrea să se răzbune pe cei care o forţează să se prostitueze infectându-i cu virusul HIV. Deşi nu mai crede în Dumnezeu, când se simte la capătul puterilor şi al încercărilor de a găsi o soluţie, ajunge la parohia românească pentru a cere sprijin moral. Este momentul crucial ce îi va schimba destinul interior, cel exterior ducând implacabil la moarte. În urma discuţiilor cu preotul român, excelent interpretat de Valeriu Andriuţă şi care se străduieşte şi el s-o ajute, Eva „iartă” pe Dumnezeu, pe care Îl învinovăţise de nenorocirile ei şi de-abia din acest moment îndrăzneşte să spere că va putea primi iertarea divină. În scena finală, ce aminteşte oarecum de „Traviata”, eroina muribundă, abandonată de falşii prieteni pe patul de spital, este vegheată doar de preotul român şi capătă curajul să-şi încredinţeze sufletul lui Dumnezeu, pe care-L considerase dispărut din viaţa ei.

sursa: www.cinemagia.ro

Talentul de povestitor al preotului-cineast Ciprian Mega izvoreşte dintr-o observaţie atentă a oamenilor şi vieţii pe care o duc, la care se adaugă sensibilitatea, credinţa bine ancorată în Dumnezeu şi curajul ce rezultă din aceasta. De aici o poveste viguroasă de un realism acut care fac ca filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi” – ce mai rulează la Cinema Muzeul Ţăranului joi 4 ianuarie, de la ora 18:00 – să nu cadă în patetism, păstrându-şi căldura, emoţia şi omenia, capabile să cucerească publicul. La acestea contribuie atât interpretările actorilor din distribuţie, cât şi coloana sonoră, dar şi imaginea semnată de Liviu Mărghidan, care este şi co-producător.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.