Bani europeni pentru spitale!

Trei spitale din subordinea Primăriei Capitalei, Spitalul de Copii ”Victor Gomoiu”, Spitalul ”Filantropia” și Spitalul ”Cantacuzino” au obținut 9 milioane de euro, din fonduri europene, pentru pregătirea medicilor și asistenților.

Primarul General Gabriela Firea a declarat că ”este important să existe în spitale aparatură de ultimă generație dar, ca, fără creșterea pregătirii profesionale a cadrelor medicale, serviciile medicale oferite pacientilor nu se pot ridica la gradul de performanță cerut de standardele europene. Potrivit edilului șef al Capitalei, prin aceste proiecte vor beneficia de pregătire profesională 3100 de cadre medicale nu numai din București dar și din țară.

Spitalul de copii ”Victor Gomoiu” a obținut aproape 3 milioane de euro din fonduri europene pentru pregătirea asistenților și a medicilor în domeniul imbunătățirii calitătii vieții copiilor cu boli rare. Pe lângă pregătirea personalului medical vor exista schimburi de experiență cu mai multe tări europene, după cum spune Profesor dr Doină Pleșcă, managerul Spitalului Victor Gomoiu.

În context trebuie reamintit faptul că Primăria Capitalei urmează să finalizeze lucrările la noul Spital de copii” Victor Gomoiu” care s-a ridicat în incinta vechiului spital. Acesta va avea noi săli de operații ORL, Chirugie, Ortopedie și alte patru destinate secției de Cardiologie. Vor fi amenajate spații de joacă pentru copii, la fiecare etaj, spații pentru aparținători iar numărul de paturi va crește de la 159 la 278. Conform declarațiilor edilului șef Gabriela Firea, noul spital va fi inaugurat în primul trimestru al anului viitor.

Spitalul Filantropia din Capitală a obținut o finanțare europeană de 1,3 milioane de euro, în vederea perfecționării cadrelor medicale în ceea ce privește gestionarea marilor urgențe de sarcină și naștere.

Timp de 30 de luni, medicii și moașele din întreaga țară vor beneficia de cursuri care se vor desfășura pentru prima dată într-un centru de simulare din Capitală. Gheorghe Peltecu, managerul spitalului Filantropia, a subliniat buna colaborare cu Primăria Capitalei deoarece prin fondurile de la municipalitate pentru dotarea cu aparatură medicală, această unitate se află în elita spitalelor de obstretică și ginecologie din țară.

Spitalul ”Cantacuzino” din Capitală a obținut finanțare europeană de peste 4 milioane de euro pentru trei proiecte din care două sunt deja contractate. Este vorba despre un program pentru screening-ul și depistarea precoce a cancerului de col uterin, program în valoare de 1,4 mil euro și despre un proiect de pregătire a specialiștilor în domeniul diabetului în valoare de 1,2 mil de euro.

Un al treilea proiect care se va realiza din fonduri europene se află în curs de contractare și se referă la un program de formare medicală pentru sănătatea femeii și copilului. Acesta din urmă este în valoare de peste 2 milioane de euro. Cu acest prilej, Cristian Posea, directorul medical al Spitalului Cantacuzino a ținut să menționeze că nu este ușor să obții finanțare europeană în acest domeniu.

Sursa foto: www.qmagazine.ro

Tot astăzi Primarul General, Gabriela Firea a semnat cu ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, un acord de colaborare instituțională prin care cei doi oficiali se angajează să contribuie activ la buna derulare a proiectelor cu fonduri europene, la monitorizare tehnică și finanaciară a operațiunilor realizate în cadrul acestora.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica a anunțat că, începând de anul viitor, se pot obține, din fonduri europene, sume între 100 de mii și 2,3 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea ambulatoriilor spitalelor aflate în subordinea primăriilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.