UPDATE: Noi reguli pentru taximetristi!

UPDATE: Compania UBER anunță că, la prima vedere, deciziile luate astăzi de consilierii generali nu îi afectează serviciile și că dorește să fie parteneră a Primăriei Capitalei. UBER precizează că serviciul este prezent în patru orașe din țară și are peste 450.000 de utilizatori, România fiind a doua mare piață din Europa Centrală și de Est și a cincea din Europa pe acest segment.

Consilierii municipali au adoptat, astazi, la propunerea primarului general, Gabriela Firea, o hotarare prin care se modifica Regulamentul privind practicarea taximetriei.

Conform edilului sef, noul set de reguli, a caror nerespectare va fi sanctionata dur, are menirea de a asigura un serviciu public de transport de persoane in regim de taxi la standarde europene de confort si siguranta.

Intre noile reguli se afla interdictia pentru soferii de taxi de a refuza o cursa, interdictia, tot pentru taximetristi, de a solicita bonusuri, adica spaga sau bacsis.

Soferii de taxi vor trebui sa aiba o tinuta decenta, un comportament si un limbaj adecvate, sa nu fumeze in masina si sa nu dea muzica tare sau sa nu puna o muzica in contradictie cu preferintele clientului.

De asemenea, taximetristilor le va fi interzis sa angajeze cu clientul discutii pe teme politice, religioase sau sexuale, care l-ar putea stanjeni pe pasager.

O alta noutate este aceea ca taximetristii vor fi obligati sa asigure posibilitatea de plata electronica a cursei, adica sa isi instaleze POS-uri pentru carduri bancare in masini.

De asemenea, dispeceratele autorizate vor fi obligate sa asigure posibilitatea de a comanda un taxi prin intermediul aplicatiilor pe internet. Aceasta masura vine in completarea unei alte noi reguli care spune ca activitatea de taximetrie va putea fi practicata EXCLUSIV prin intermediul dispeceratelor autorizate, care vor prelua comenzile atat telefonic, cat si prin aplicatii pe internet. Aceasta noua prevedere s-ar putea referi la platformele de tip Uber, care, astfel, ar fi scoase in afara legii.

Alte reguli introduse in Regulamentul taximetriei vizeaza obligativitatea afisarii in masina a unui numar pentru reclamatii si obligatia ca masinile utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi sa se alinieze la normele de reducere a poluarii cel putin la nivelul Euro 5.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.