Comisia pentru legile Justiţiei reia discuţiile despre modificările aduse Codurilor penale

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei reia, marţi, dezbaterile asupra modificărilor aduse Codurilor penale în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Cu o zi în urmă, dezbaterea a fost amânată, Florin Iordache motivând că la discuţii ar trebui să fie prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi alţi factori interesaţi.

Reprezentanţii USR şi PNL au criticat mai multe amendamente propuse de PSD şi ALDE la Codurile penale. Deputatul USR Stelian Ion a susţinut că acestea sunt de „o gravitate inimaginabilă” şi că dacă ar fi adoptate, foarte multe dosare vor fi închise.

Amendamentele au fost criticate şi de Parchetul General, secţia de procurori a CSM, de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală.

Lasă un răspuns