UPDATE: Românii îl conduc pe ultimul drum pe regele lor!

UPDATE: La ora 11:58 a început, în Piața Palatului Regal, serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți, după ce s-a dat al doilea semnal funerar de trompetă ce a marcat începerea ceremoniei religioase și militare.  La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, se va da al treilea semnal funerar de trompetă.

………………………………

UPDATE: Sicriul a fost scos la ora 10:51, cu stindardul regal și Coroana de Oțel, din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

………………………………

Mii de români au fost să își prezinte omagiile Regelui Mihai I al României, iar astăzi iși iau la revedere pentru totdeauna de la el. Aceștia s-au strâns în fața Palatului Regal pentru a-l conduce pe ultimul drum.

Ceremoniile au început în această dimineață, de la ora 10:20, cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi, aceasta fiind urmată de o alta săvârşită la catafalcul aşezat în Piața Palatului Regal.

Sursa foto: www.agerpres.ro

Sicriul, aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul militar va fi apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfăşurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Slujba de înmormântare va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

De aici sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeş, cortegiul funerar urmând să se deplaseze spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

Slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Foto: jurnalul.ro

La funeraliile Regelui Mihai sunt prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, președintele Senatului  României Călin Tăriceanu, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

De asemenea, participă la funeralii: comisarul european Corina Creţu, Zviad Dzidziguri – vicepreşedintele Parlamentului Georgiei, Talat Xhaferi – preşedintele Parlamentului Republicii Macedonia şi Kocho Angjushev – viceprim-ministru al Republicii Macedonia, Sir Alan Duncan – ministru de stat pentru Europa şi America din Marea Britanie, Ahmet Yildiz – ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Turcia, monseniorul Nikola Eterović şi monseniorul Miguel Maury Buendía – reprezentând Sfântul Scaun.

În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I sunt reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Sursa video: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.