Programul complet al funerariilor Regelui Mihai I al României!

Casa Regală a transmis actualizările cu privire la programul funeraliilor Regelui Mihai I al României din ziua de sâmbătă, 16 decembrie. Acesta se va desfășura după cum urmează:

Ora 10:05. Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

Ora 10:10 – 10:21. Sala Tronului – Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

Ora 10:19. Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

Ora 10:21 – 10:25. Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ora 10:25 – 10:35. Sala Tronului – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 10:35 – 10:43. Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

Foto: jurnalul.ro

Ora 10:45. Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Ora 11:00. Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

Ora 11:00. Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 11:10. Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

Ora 11:10 – 11:20. Piața Palatului Regal – Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

Ora 11:10 – 11:20. Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial. În configurația finală, cortegiul va fi astfel:

Sursa foto: www.agerpres.ro

Militarul cu crucea Soborul de preoţi al Bisericii Ortodoxe Române Afetul de tun tras de vehiculul militar Familia Regală a României, în următoarea ordine: Custodele Coroanei şi Principele Radu Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria = Alteţa Sa Imperială şi Regală Georg Friedrich al Prusiei, Alteţelor Lor Imperiale şi Regale Dominic şi Emanuella de Habsburg, dl. și dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen şi Baroneasa Alexandra von Holzhausen = Muzica Militară

Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Terestre Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Aeriene Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Navale Detașament de elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza

Ora 11:25. Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

Ora 11:30 – 12:45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12:40 – 12:45. Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 12:50 – 14:00. Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 14:00 – 14:05. Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

Sursa foto: www.agerpres.ro

Ora 14:05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

Ora 14:35. Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

Ora 17:30. Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

Ora 17:50. Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

Ora 17:50 – 18:20. Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

Ora 18:20 – 18:30. Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Sursa: captura TVR

Ora 18:40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

Ora 18:50. Catedrala din Curtea de Argeș ¬ Semnalul de trompetă ¬Stingerea¬. Încheierea ceremoniei funerare.

în afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia si Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiară de Ligne.

La funeraliile Naționale ale Regelui vor fi prezenți:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteta Sa Regala Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei

Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteta Sa Regala Ducele de Braganza

Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Karl al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa Maria a Rusiei

Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Leka II al albanezilor

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor

Alteta Sa Serenisima Principesa Isabelle de Liechtenstein

Alteta Sa Regala Principesa Rym a Iordaniei

Excelenta Sa Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

Alteta Sa Regala Marele Duce de Baden

Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa de Baden

Alteta Sa Regala Principesa Irina a Greciei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Dominic al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Emmanuella a Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen

Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Georg al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Martin al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Katharina a Austriei

Alteta Sa Regala Principele Emmanuel Philibert de Savoia

Alteta Sa Regala Principele Nikolaos al Greciei

Alteta Sa Regala Principele Eberhard de Wurttemberg

ASR Principesa Chantal a Frantei

Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue

Alteta Sa Principesa Anne de Ligne

Cavalerul Charles de Fabribeckers

Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

Dr John Fruchaud

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.