Bani mai puțini la metrou, anul viitor!

Pe data de 6 decembrie, Guvernul României a adoptat bugetul pe 2018. Acesta urmează a fi adoptat de către Parlament în ședința din 21 decembrie.

Proiectul de buget este construit pe o creștere economică estimată de 5,5% și pe un curs al euro de 4,55 lei. Veniturile estimate pe 2018 sunt de 287,5 miliarde de lei, adică 31,7% din PIB, conform proiectului de buget.
Bugetul pe anul viitor aduce reduceri masive în ceea ce privește investițiile în transporturi,
Ministerul Transporturilor are preconizat pentru 2018 un buget de 9,13 miliarde de lei, adică cu 33% mai puțin față de sumele prevăzute în bugetul inițial aprobat la începutul acestui an, atunci când același minister primea suma de 13,76 miliarde lei. Bugetul preconizat pentru anul viitor este similar cu cel de la prima rectificare bugetară, din luna septembrie a acestui an, când Transporturile au pierdut 6,24 miliarde de lei.

De fapt, în ciuda creșterii economice de 5,5% estimate, la majoritatea ministerelor s-au operat reduceri masive la capitolul investiții, unul dintre aceste ministere fiind cel al Transporturilor, mai mereu afectat de rectificări și reduceri ale fondurilor de la bugetul de stat.

Spre exemplu, pentru reparații curente la infrastructura feroviara este preconizată o sumă de numai 39,96 milioane lei, în scădere de la 89,87 milioane lei față de anul 2017.

Pentru investițiile în sectorul feroviar, Ministerul Transporturilor are doar bugetul de bază de 3,4 miliarde de lei, asta în condițiile în care pentru 2017 nu au fost alocate fonduri bugetare la acest capitol. De asemenea, pentru 2018, nu sunt prevăzute credite de angajament pentru investițiile în sectorul feroviar.

Si de la investitiile de la metrou s-au taiat sume importante. Pentru investitiile la metrou, Transporturile au primit un buget principal de 1,1 miliarde de lei, adica cu 150 de milioane de lei mai putin decat anul acesta, la care se pot adăuga credite de angajament in valoare de 5,2 miliarde de lei. In context, trebuie să reamintim faptul ca Metrorex ar putea lansa, la începutul lui 2018, licitația pentru achiziția noilor trenuri de metrou destinate operării pe Magistrala 5, prima fază pe secțiunea I – Drumul Taberei – Eroilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.