Medicii de familie amenință că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS pentru anul viitor

Sursa foto: www.amfms.ro

Medicii de familie amenință că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS pentru anul viitor dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

„Am avut o primă întâlnire în calendarul consultărilor. Am transmis aseară modificările pe care le dorim la proiectul de contract-cadru. (…) Nu am terminat, nu am semnat niciun proces verbal, nu am obținut nimic. (…) Dacă nu se rezolvă revendicările noastre la 1 ianuarie, noi nu mai semnăm act adițional. Deja avem rezultate din jumătate dintre județele care sunt asociate SNMF. Nu vom semna acte adiționale cu CNAS, dacă revendicările noastre nu sunt obținute”, a afirmat Alexiu după întâlnirea cu reprezentanții CNAS.

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină Familiei, Sandra Alexiu a declarat pentru Agerpres că doctorii își doresc un buget mai mare pentru medicina primară.

Sursa foto: www.agerpres.ro

„Ieri am depus un document la minister, direct la cabinetul ministrului, despre ce modificări considerăm că ar fi necesare în legislația secundară și în Legea 95 ca să ajungem la acel numitor comun de la care am pornit în momentul revendicărilor. Și aici fac referire la procentul alocat din FNUASS către asistența medicală primară, care dorim să fie clar exprimat în contractul-cadru.(…) Primul lucru — asta asigură prima parte dintre revendicările noastre, cea legată de finanțare. Proiectul de buget pe care îl discută acum alocă pe medicină primară 5,24% din FNUASS, deci mai puțin decât anul trecut, în condițiile în care noi am solicitat creșterea lui până la 10%”, a explicat Alexiu.

O altă cerință este debirocratizarea cabinetelor medicilor de familie.

„Când vorbim despre o debirocratizare reală, înseamnă să câștigăm timp pentru pacienții noștri și să renunțăm la hârtii. Am ridicat problema vacanțelor medicilor de familie. (…) Avem dreptul la vacanță, avem dreptul să plecăm în concediu medical când suntem bolnavi, ceea ce practic este aproape imposibil pentru că ne condiționează contractul-cadru să găsim înlocuitor. Iar dacă nu găsim înlocuitor, în contract scrie că este obligația caselor să asigure medici înlocuitori. Dar casele nu au așa ceva, pentru că există o lipsă de resurse umane cunoscută la nivelul sistemului de sănătate din România. Dacă nu avem medic înlocuitor, pur și simplu nu putem pleca. (…) Nu s-a putut găsi această soluție, nu s-a putut accepta. Noi suntem probabil singurii medici din sistem care nu avem voie să ne odihnim„, a mai spus Alexiu.

Sursa foto: www.agerpres.ro

În plus, medicii se plâng de faptul că nu pot pleca în concediu dacă nu își găsesc înlocuitor, lucru greu de realizat având în vedere lipsa de personal cu care se confruntă sistemul de sănătate din România.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicină Familiei speră să aibă cât mai curând o discuție cu premierul pe această temă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.