La Templul Coral săptămâna a început cu istorie și aminitiri

La Templul Coral săptămâna a început cu o adunare comemorativă organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, Forumul Bnei Brith și Comunitatea Evreilor din București pentru a cinsti memoria Majestății Sale Regele Mihai I.

Templul Coral s-a umplut în scurt timp de oameni de toate vârstele de la cei pentru care amintirea regelui Mihai este sinonimă cu cea a tinereții lor până la cei care au auzit de el întâi din povestirile bunicilor lor. Evenimentul desfășurat sub titulatura ”Regele Mihai I și evreii” a fost nu doar un gest de reverență față de Regele Mihai I și regalitate ci și o adevarată lecție de istorie.

De altfel, în istoria României există multe momente și dovezi ale apropierii dintre regalitate și evreii din țara noastră. Doctor Aurel Vainer președintele Federatiei Comunităților Evreiesti din România a amintit câteva dintre ele cum ar fi donația regelui Carol I pentru refacerea grabnică a Templului Coral care fusese supus unui atac antisemit; de asemenea tot regele Carol I a dorit să acorde mai multe drepturi evreilor și a susținut aceată nevoie de încetățenire a acestora – evreii neavând până în anul 1923 regimul de cetățeni chiar daca mulți dintre ei erau născuți în România.

Evreii sunt recunoscuți ca cetățeni ai României din anul 1923 odată cu noua constituție, la conducerea țării fiind atunci regele Ferdinand. De asemenea, numeroși evrei care au fost pe câmpul de luptă în armata română, în Primul Război Mondial au fost decorați.

Regele Carol al II-lea a încurajat prezența evreilor în economia dar și în cultura românească. De altfel, enciclopedia realizată de Fundația pentru Artă și Literatură, Regele Carol al II-lea, este arătată contribuția evreilor la dezvoltarea României. Dar tot în timpul lui Carol al II-lea, spre sfârșitul domniei acestuia, înaninte de abdicare, el a aprobat si primele elemente de legislație anti-evreiască.

După abdicarea lui Carol al II-lea, Mihai I devine rege și își păstrează acest titlu, deși conducător al țării este mareșalul Ion Antonescu. Și chiar dacă prezența tânărului rege s-ar fi dorit oarecum cosmetică, prin prezența reginei-mamă Elena dar și a caracterului regelui Mihai, sfătuit în permanență de aceasta, evreii au putut beneficia de o ușurare a suferințelor lor. De altfel, regina-mamă Elena, a fost cea care a oprit deportările evreilor în Transnistria, ea fiind printre cei care au primit post-mortem titlul de ”Drept între popoare” conferit de Insitututul Yad Vashem din Israel în anul 1993.

Un rol important l-a avut regele Mihai în viața evreilor, când la 23 august 1944, citește la radio declarația potrivit căreia România rupe alianța cu Axa formată din Germania-Italia-Japonia și se alătură puterilor aliate Statele Unite ale Americii-Marea Britanie-Rusia-Franța. Din acel moment se schimbă și destinul evreilor din România, legile rasiale sunt abolite.

Regele Mihai a fost cel care a semnat toate actele constituționale prin care evreii sunt repuși în toate drepturile lor cetățenești, inclusiv dreptul de proprietate. De altfel, el a fost cel care a sprijinit reintrarea în normal a vieții evreilor. De aceea, așa cum a precizat doctor Aurel Vainer, evreii din Romania îi vor purta veșnică recunoștință.

Apoi istoricul Lya Beniamin a arătat pe larg sprijinul acordat evreilor în timpul Holocaustului de către familia regală, întâlnirile dintre rabinul Alexandru Safran dar si Wilhelm Filderman cu familia regală, precum si sprijinul adeseori tacit acordat de aceasta evreilor.

Apoi au urmat amintiri povestite de unii dintre participanți aflați în Templul Coral: de exmplu doctorul Alexandru Elias si-a amintit că grațierea, de la condamnarea la moarte pe care a primit-o la 17 ani pentru niste acuzatii false, alături de alți elevi de la liceul Cultura, a fost semnată de regele Mihai.

Au fost evocate amintiri foarte diferite de la acte care purtau semnătura regelui Mihai si care pentru familiile respective au însemnat de multe ori schimbarea destinului și până la întâlniri și interviuri realizate cu Majestatea Sa.

”De aceea, noi avem pentru Domnia Sa o amintire pe care o păstrăm extraordinară și o recunoștință. Noi aducem acum un omagiu de recunoștință regelui Mihai I pentru tot cea a făcut în anii domniei sale în favoarea vieții evreilor. Și au fost lucruri văzute și lucruri nevăzute, care, până la urmă, s-au simțit”, a mai spus președintele FCER.

Lasă un răspuns