Vot final la proiectul de modificare a legii privind statutul magistraților!

Sursa foto: www.psnews.ro

Plenul Camerei Deputaților a dat vot final la proiectul de modificare a legii privind statutul judecătorilor și procurorilor. Au votat în favoarea proiectului 179 de deputați, iar împotrivă 90.

Printre modificările adoptate se numără propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență.

De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept.

Proiectul de lege merge acum la Senat, care este for decizional.

Reamintim că votul final asupra textului trebuia dat marți, dar, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii critică din nou modificările aduse în Parlament legilor justiţiei.

Specialiştii spun că, deşi au avizat negativ de două ori propunerile, s-au trezit cu „surprize” care nu au fost explicate.

Nici urgenţa cu care sunt trecute aceste legi prin Parlament nu este justificată, arată Consiliul Superior al Magistraturii.

În plus, mai arată CSM, inițiatorii legilor justiției iau în considerare „puncte de vedere ale unor părţi minoritare ale judecătorilor sau procurorilor şi nu beneficiază de reprezentativitate pentru întreg corpul profesional al magistraţilor.”

Lasă un răspuns