Ședință solemnă la Parlament, în memoria Regelui Mihai I!

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților s-au reunit astăzi pentru a-l omagia pe Regele Mihai I.

Şedinţa solemnă a început cu intonarea imnului naţional al României.
De asemenea, cei prezenți în sală au păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui.

Printre cei care au participat la eveniment se numără custodele Coroanei române, Principesa Margareta, președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel.

”Onorăm cu profund respect memoria unei mari personalități a istoriei noastre — Regele Mihai I. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire”, a declarat Iohannis.

”[…]Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat. Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată. Mihai I a fost un monarh constituțional, care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente. ‘Vom susține orice om politic’, spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, ‘indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor”, a mai spus șeful statului.

Iohannis a precizat că Regele Mihai I a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în timpul domniei sale și a făcut tot ce i-a stat în putință, mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

„Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi. Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege. O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim. Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”, a mai spus șeful statului.

Custodele Coroanei Române, principesa Margareta, a afirmat că va continua să servească interesele fundamentale ale României și își va închina munca românilor din toate țările lumii.

”Începe un nou timp pentru Casa Regală. Cu aceleași valori și principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca și Regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate țările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituțiile fundamentale ale statului, pentru progresul țării, în cadrul Uniunii Europene și NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activitățile de consolidare a comunităților românești, pe lângă proiectele caritabile, familia mea și cu mine vom fi alături de instituțiile statului, în promovarea adevăratului chip al României și a intereselor ei pe plan internațional”, a spus principesa.

Aceasta consideră că ”țările lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reușit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire și ce a construit, după căderea comunismului”. ”Privind în urmă, putem să fim mândri de progresele națiunii noastre”, a adăugat ea.

Totodată, principesa a punctat că, în cadrul ședinței solemne, se aduce un omagiu deopotrivă Regelui Mihai, cât și celor „150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice, dar și înălțătoare”.

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu Regelui nostru, atât de iubit de poporul român și admirat de întreaga lume. Dar rostul distinsei adunări de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice, dar și înălțătoare”, a menționat principesa Margareta.

”Am pierdut, ca întreaga Națiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. În inima părinților mei a existat întotdeauna un ‘mâine’. Cu gândul la acel ‘mâine’, vă mulțumesc pentru ziua de azi. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat Custodele Coroanei Române.

Reamintim că Regele Mihai a încetat din viaţă pe 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.