Tortul, vedeta aniversărilor

Sursa foto: www.wallpapertag.com

Pentru majoritatea dintre noi, atunci când ne gândim la o aniversare, ne gândim automat la un tort cu lumânări. Tortul reprezintă desertul favorit pentru mici și mari, o prăjitură care conferă un aer de sărbătoare. Acest desert este o invenție relativ nouă în gastronomie, deoarece în trecut zahărul a fost un produs foarte scump, iar tortul era doar pentru oamenii bogați.

Istoria spune că în Grecia antică oamenii pregăteau pâinea rituală din făină, ulei și vin numită psadista, oferită drept ofrandă zeilor. Cel mai adesea, aceste pâini erau îndulcite cu miere și decorate cu fructe uscate și nuci.

Pe pâinea îndulcită se puneau lumânări aprinse, deoarece focul era considerat un mijloc de a comunica cu cerul. De aici pornește și legenda lumânărilor. Pâinea dulce sau așa cum o numim noi astăzi, tortul, avea un caracter simbolic și în antichitate.

La Roma, tortul era o parte obligatorie a sărbătorilor de nuntă, dar și a altor sărbători personale, cum erau aniversările. De fapt, lumânările mai au un alt simbol.

Credința spune că atunci când suflăm în flacăra lumânării aprinse, se va îndeplini o dorință. Se crede că torturile așa cum le știm astăzi au început să fie preparate în regiuni ale Germaniei și Austriei, de unde pleacă tradiția de a pune un număr de lumânări egal cu vârsta persoanei sărbătorite.

Indiferent de tradiții și obiceiuri, tortul de astăzi este o parte nelipsită a unei aniversări, care oferă o aromă și mai dulce unei zile speciale. Tortul rămâne unul dintre deserturile preferate ale persoanelor de toate vârstele.

Lasă un răspuns