Decizia privind suspendarea Echipei Rusiei de la Jocurile Olimpice din 2018 este un act de rasism în sport

Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia şi deputat în Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Jirinovski, a comentat recenta decizie luată pe data de 5 decembrie de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) de a suspenda Echipa Naţională a Rusiei de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, din Coreea de Sud.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia Vladimir Jirinovski a declarat, în acest sens, că: „Decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a suspenda Echipa Naţională a Rusiei de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, care se vor desfăşura în Pyeongchang, oraș în Coreea de Sud, reprezintă un act de rasism în sport”.
„Considerăm că decizia respectivă reprezintă un act de rasism atât în sport, cât şi în politică. Absolut toţi sportivii vor participa, excepţie fac doar sportivii ruşi, nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată!”, a declarat Jirinovski. Duma de Stat a Rusiei va examina decizia respectviă în şedinţa sa plenară din data de 8 decembrie, precizează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a suspendat temporar calitatea de membru a Comitetului Olimpic Rus în această organizaţie şi participarea echipei naţionale a Rusiei la Jocurile Olimpice din anul 2018, care vor avea loc la Pyeongchang în Coreea de Sud, informează Serviciul de presă al CIO. Această decizie a fost luată în timpul şedinţei Comitetului executiv al CIO, care a avut loc, marţi, la sediul organizaţiei din Lausanne. Decizia privind excluderea COR intră în vigoare imediat după semnarea acesteia. De asemenea, Comitetul Olimpic Rus va trebui să achite CIO 15 milioane de dolari, cheltuieli efectuate de organizaţie pentru cercetarea cazurilor de dopaj ale părţii ruse. CIO va putea să primească, total sau parţial, COR în organizaţie după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice la Pyeongchang, cu condiţia ca cei din COR să îndeplinească în totalitate cerinţele CIO menţionate în decizie.
Amintim că, partea rusă a respins, în repetate rânduri, acuzaţiile privind practicarea sistematică a dopajului în sport şi a pus la îndoială obiectivitatea comisiilor CIO.

Unii dintre sportivi vor fi autorizaţi să participe la  probe individuale sau pe echipe la Jocurile Olimpice de Iarna,  sub drapelul olimpic şi în condiţii stricte.

Jocurile Olimpice din Coreea de Sud vor incepe pe 9 februarie 2018.

Lasă un răspuns