Au început lucrările de construire a primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România

Lucrările pentru construirea primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România au început, au anunţat joi reprezentanţii Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care au precizat că acesta ar putea fi complet funcţional în 2019.

Cu o investiţie estimată la 8.000.000 de euro şi o campanie de strângere de fonduri pornită din anul 2015, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a strâns aproape jumătate din sumă, a obţinut avizele şi a dat startul lucrărilor efective, în curtea Spitalului ”Marie Curie” din Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, lucrările de construcţie se estimează că se vor încheia în noiembrie 2018, iar în anul 2019 spitalul ar putea fi complet funcţional.

Clădirea va avea 8.000 mp, desfăşuraţi pe subsol, parter şi trei etaje pentru Oncologie şi Radioterapie, care vor fi complet utilate şi mobilate, conform celor mai moderne standarde. Vor fi 52 de paturi în Secţia de Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secţia de Chirurgie Oncologică, 25 paturi în Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, 1 compartiment pentru Radioterapie, săli pentru activităţi educaţionale şi recreere, bibliotecă şi cinema, iar părinţii vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital, în condiţii civilizate.

Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în prezent, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie şi chimioterapie.

În opinia sa, este important ca toate serviciile medicale să fie în acelaşi loc, pentru a simplifica actul terapeutic şi pentru a asigura tratament multidisciplinar.

Definirea funcţionalităţilor şi dimensionarea spaţiilor au fost realizate cu o echipă de consultanţi francezi, specializaţi în construcţia de spitale în Europa, ei fiind cei care au supervizat designul medical al întregului spaţiu, integrând toate procedurile medicale şi itinerariul micuţilor pacienţi, astfel încât să poată fi respectate toate protocoalele la care aceştia sunt supuşi pe parcursul tratamentului şi să scadă riscul de a dezvolta infecţii, spun iniţiatorii proiectului.

Oana Gheorghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă a reamintit faptul că în ultimii 50 de ani nu s-a construit în România un spital de oncologie.

„Sperăm ca la anul să ne întâlnim în curtea Spitalului ‘Marie Curie’ şi să vedem această construcţie sus”, a spus Gheorghiu.

Arhitectul Raluca Şoaită a arătat că se va realiza un univers virtual, în care exteriorul să se întrepătrundă cu interiorul, utilizând diferite tehnologii şi gadgeturi contemporane, dar şi elemente sociale şi culturale.

Potrivit acesteia, vor exista, de asemenea, spaţii dedicate terapiei de grup şi individuale pentru copii şi părinţi, bibliotecă, mini-sală de cinema, mini-sală de recuperare.

Totodată, Asociaţia Dăruieşte Viaţă cere ajutorul companiilor să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit la finalul acestui an, pentru realizarea celui mai important proiect de responsabilitate socială, menit să crească rata de supravieţuire în lupta cu cancerul.

Persoanele fizice pot contribui cu 2 euro pe lună trimiţând un SMS cu mesajul SPITAL la 8844 şi/sau pot investi online pe Bursa de Fericire.

Lasă un răspuns