Principesa Margareta devine Regina României

Sursa foto: Cotodianul

Principesa Margareta devine Regină. Totodată, Principesa Margareta va rămâne și șef al Casei Regale.

Este vorba de o decizie a Casei Regale, care este prevăzută în normele fundamentale ale Familiei Regale a României.

Conform articolului 1 din Statutul Casei Regale, ”Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regina, indiferent de poziția Familiei că Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”.

Înainte de moartea Regelui Mihai, Casa Regală a prezentat componența Casei Regale și linia de succesiune, în condițiile în care nepotul Regelui, principele Nicolae, a fost exclus de la succesiune. Astfel, Principesa Margareta este prima în ordinea de succesiune, fiind urmată de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie, principesa Sofia a României şi principesa Maria a României. Doar șeful Casei Regale a României este cel care poate modifica linia de succesiune.

Totodată, consortul Principesei Margareta, fostul actor Radu Duda, va primi titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”.

Regele Mihai s-a stins din viață ieri, la domiciliul său din Elveția, la vârsta de 96 de ani.

Lasă un răspuns