Gara de Nord, mizerie și promiscuitate

Pe 23 aprilie 2012, la aproape un an după deschiderea circulației rutiere pe Pasajul Basarab, era inaugurat și Terminalul intermodal Basarab. Acesta asigura accesul călătorilor la stațiile de tramvai de pe pasaj, dar și legătura cu metroul și cu mijloacele de transport de suprafață de la sol, de pe Calea Griviței, Șoseaua Nicolae Titulescu, Șoseaua Orhideelor și Bulevardul Dinicu Golescu.

Numai că, într-un stil pur românesc, Terminalul Basarab nu era finalizat 100%. Mai trebuiau montate trotuarele rulante, care urmau să asigure accesul facil al călătorilor dinspre zona Dinicu Golescu- Șoseaua Orhideelor – Basarab către Gara de Nord.

Inaugurat pe 3 noiembrie 2013 și costând 11 milioane de lei, trotuarul rulant ar trebui să asigure legătura între Gara de Nord, Gara Basarab și stațiile intermodale de pe Pasajul Basarab. Acesta este amplasat pe peronul 1 al Gării de Nord și ar trebui să aibă o capacitate maximă de 6.000 de persoane pe oră/sens, este acoperit și este dotat cu senzori de viteză și pasageri.

Astfel, la ieșirea din cele două vestibule și din stația de metrou, călătorii pot accesa actuala intrare în Gara de Nord de unde ar trebui să poată fi utilizate trotuarele rulante.

Astăzi, la patru ani de la darea lor în funcțiune, trotuarele nu mai merg de mult. Mizeria se adună, căci nimeni nu a mai șters măcar praful de pe ele, inscripțiile pline de iubire ale unor binevoitori se adună și ele, iar, peste toate, plutește un suav miros de urină.

Odată ajuns în Gara de Nord, una dintre cele mai importante porți de intrare în Capitală, impresia de mizerie și promiscuitate se intensifică. Scaunele de pe peroane rupte, bucățile de hârtie igienică aruncate pe sub băncile știrbe, aurolacii care dorm liniștiți împrăștiind o putoare iute în jurul lor sunt doar câteva elemente pitorești. La acestea se adaugă și personajele dubioase care stau adunate la ieșirile din gară, dar în interior, fiindcă e mai cald, și te întreabă dacă nu cumva vrei un taxi? Atenție! Nu vă dați pe mâna lor, fiindcă veți ajunge să plătiți zeci de lei chiar și pentru cel mai scurt drum!

Atmosfera promiscuă atinge cote maxime dacă vrei să folosești toaleta publică de la Gara de Nord. Aici, în schimbul unei taxe de 1,5 lei primești o bucățică de hârtie igienică și indicația de a o arunca în coșul de gunoi, după folosire. Dar senzațiile tari abia urmează. Odată intrat în cabină, te trezești într-o lume de un erotism intens.

Și împrejurimile Gării de Nord arată la fel de bine ca și interiorul acesteia. Epavele unor chioșcuri abandonate, cu geamurile sparte și care, de-a lungul timpului s-au transformat în depozite de gunoi și focare de infecție; dar și ruina care a fost, cândva, Hotelul „Dunărea” te întâmpină cu gavanele lor căscate și cu mirosul specific de igrasie veche amestecata cu urină.

Așa își întâmpină Bucureștiul oaspeții, veniți din țară sau chiar de peste hotare cu trenurile. O primire care atrage, fără îndoială, o primă impresie extrem de favorabila …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.