Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 4 decembrie

CINEMA

* După minivacanţa de Ziua Naţională, Săptămâna Diplomaţiei Europene 2017: focus clima reia seria de proiecţii cu cea care are loc deseară, de la ora 19:00, la Spaţiul Public European, ce vă propune documentarele: „Planeta Terra pe traiectoria ei galactică” scurtmetraj realizat de Alexandru Boiangiu la Studioul Sahia în 1987 şi „Terra” de Yann Arthus-Bertrand (fotograf şi scenarist) şi Michael Pitiot, comentariul fiind citit de Vanessa Paradis, ce oglindeşte relaţia omului cu alte specii pe Pământ, pe măsură ce umanitatea devine din ce în ce mai izolată de Natură.

* Cinema Elvira Popescu găzduieşte, de la ora 19:00 festivalul itinerant de film de scurtmetraj „NY Portuguese Short Film Festival”, ce promovează cinematografia portugheză şi noua generaţie de regizori portughezi, prezentat de Asociaţia „Fala Português!”, în colaborare cu Arte Institute din New York, cu sprijinul Institutului Francez din România şi al Institutului Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză. „Instalarea fricii” – o adaptare îndrăzneaţă în regia lui Ricardo Leite după romanul omonim semnat de scriitorul portughez Rui Zink, „Dulgherul” – un documentar emoţionant de João Vasco despre uitare şi transformare, „A fost odată un fir” – o pildă ingenioasă despre conexiuni realizată sub formă de animaţie de Patrícia Figueiredo sunt doar 3 dintre cele 11 scurtmetraje aflate în program.

* La Cinema Muzeul Ţăranului continuă, până de Sfântul Nicolae, a II-a ediţie a Bucharest Short Film Festival, astăzi fiind proiectate:

– de la ora 18:00, scurtmetraje studenţeşti din Belgia, Brazilia, Republica Coreea, Germania, Marea Britanie, Sierra Leone şi Statele Unite având tematica „Drepturile omului”;

– de la ora 20:00, scurtmetraje studenţeşti de ficţiune din Austria, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite.

* La Institutul Cervantes, de la ora 19:00, în cadrul ciclului „Opere Prime. Cineaşti spanioli la debut”, este proiectată comedia dramatică „La puerta abierta / Uşa deschisă” de Marina Seresesky, în care Carmen Machi o interpretează pe Rosa, o prostituată care a moştenit meseria de la mama ei, Antonia, care se crede Sara Montiel şi îi face viaţa un iad fiicei sale. Oricum Rosa nu ştie cum să fie fericită, însă sosirea neaşteptată a unui nou membru al familiei îi va da ocazia unică de a o atinge.

MUZICĂ

* Sub titulatura „Dinu Lipatti – 100”, la Muzeul Naţional George Enescu se desfăşoară, de la ora 18:00, un concert-simpozion ce are ca temă descoperirile anului 2017 cu privire la activitatea şi viaţa lui Dinu Lipatti. Programul cuprinde:

– proiecţia, în premieră românească, a primului film descoperit vreodată în care apare Dinu Lipatti, însoţită de prezentarea jurnalistului britanic Orlando Murrin, cel care are meritul de a fi scos la lumină aceste secvenţe;

– canadianul Mark Ainley prezintă câteva înregistrări cu Dinu Lipatti interpretând lucrări de Brahms şi Scarlatti, găsite într-o colecţie privată şi care vor apărea pe disc în luna decembrie, în SUA;

– Monica Isăcescu vorbeşte despre un lied descoperit în arhiva Fundaţiei „Paul Sacher” din Basel, „Lettre valsante”, ce va fi interpretat în primă audiţie absolută de soprana Irina Ionescu şi pianista Raluca Ouatu;

– în intervenţia sa, jurnalistul Ştefan Costache vorbeşte despre publicarea în premieră a corespondenţei dintre Dinu Lipatti şi Clara Haskil, George Georgescu, Paul Sacher, Nikita Magaloff şi Henri Gagnebin;

– un mini-recital Lipatti este susţinut de Raluca Stratulat (vioară), Bogdan Eugen Popa (violoncel) şi Oana Rădulescu-Velcovici (pian), care interpretează Fantezie pentru vioară, violoncel şi pian (1936) şi „Première improvisation” pentru vioară, violoncel şi pian (1939).

* „Aşteptând Crăciunul” se intitulează concertul extraordinar dat de Grigore Leşe de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional  „I.L. Caragiale”.

* În cadrul stagiunii corale „Paul Constantinescu”, Corul Symbol susţine un concert de la ora 19:00, la biserica Sfântul Elefterie din cartierul Cotroceni. Sub bagheta dirijorilor Jean Lupu şi Luminiţa Guţanu Stoian, formaţia interpretează colinde româneşti şi cântece de Crăciun internaţionale.

* KRiSPER cântă începând cu ora 20:00 în Control Club, în cadrul seriei de concerte Jazz Nouveau.

SPECTACOLE

* Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” prezintă, de la ora 19:00 la sala Mare a ArCub – Hanul Gabroveni, comedia muzicală „London – A New Story, după o idee şi un text de Bianca Ionescu-Ballo, care şi joacă în spectacol alături de: Gabriela Daha, Valentino Tiron şi Alexandru Vasile. Regia: Anda Cruceanu.

* În Green Hours, seria de spectacole ce marchează împlinirea a 20 de ani de existenţă a Teatrului Luni se încheie cu piesa „INVENT/(-)AR [PK]” de şi cu Peca Ştefan care şi joacă alături de Laurenţiu Bănescu, de la ora 19:00.

* La Sala Mare a Teatrului Naţional  „I.L. Caragiale”, de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie a spectacolului „Caramitru – Mălăele, câte’n lună şi în stele”, un duel de vorbe de duh, versuri alese, umor fin şi o muzică desăvârşită, pe strunele violoncelistului Adrian Naidin.

* Tot de la 20:00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika puteţi urmări „Moving Fields”, un spectacol de dans contemporan de Cristina Lilienfeld care chestionează conceptul de energie punând corpul într-un dialog cu resursele sale ascunse. Alături de coregrafă mai dansează: Alexandra Bălăşoiu, Denis Bolborea, Catrinel Catană, Răzvan Rotaru.

CARTE, ALBUM

* Lansarea romanului „Când cimpanzeul devine om”, de Petre Crăciun, are loc de la ora 17:00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bd. Regina Elisabeta nr. 16). Prezintă cartea: Andreea Marin, realizator Radio România Actualităţi şi Nicolae Rotaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

* La Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), în cadrul expoziţiei omonime are loc, de la  ora 18:30, lansarea albumului „Ştefan Câlția. Obiecte Grăitoare”, la care participă creatorii proiectului autoarea Svetlana Cârstean şi curatorul-şef Liliana Chiriac, precum şi arh. Liviu Constantinescu, director general interimar al Muzeului Naţional de Artă al României.

CONFERINŢE

* Fundaţia Europeană Titulescu organizează, de la ora 16:00 la Casa Titulescu (Şos. Kiseleff. nr. 47) evenimentul „Mareşalul Józef Piłsudski – 150 de ani de la naştere. O dezbatere despre marele bărbat de stat şi relaţiile româno-polone în perioada interbelică, în lumina lucrărilor lansate” la care participă: Prof. univ. dr. Mihail Ionescu, Prof. univ. dr. Dumitru Preda, Prof. dr. Ion Constantin şi prof. dr. Nicolae Mareş. Moderator: Florin Luca – secretar general al Fundaţiei.

* În cadrul Simpozionului „Serile filocalice – Dumitru Stăniloae”, de la ora 18:00 în sala BpB din Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (Bd. Mărăşti nr. 59) luni, de la ora 18:00, are loc conferinţa „Maica Domnului, exemplul viei mărturii”, susţinută de Părintele Ieromonah Ioan Cojanu, stareţul Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.