Florin Iordache nu este îngrijorat de mesajul SUA

Sursa foto: Capital

Florin Iordache nu este îngrijorat de mesajul transmis de SUA. El a declarat că nu știe de ce este îngrijorat Departamentul de Stat al SUA.

Sursa foto: Capital

Nu facem decât să transpunem acele observații și modificări cerute de sistemul juridic din România, niciuna din modificări nu aduce atingere independenței justiției și nu pune presiune pe magistrați”, a declarat Florin Iordache.

Florin Iordache mai spune că mesajul s-ar referi la proiectul propus de Ministerul Justiţiei, nu la cel care se află acum în dezbatere.

Și Tudorel Toader a reacționat la mesajul de îngrijorare transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și

Sursa foto: www.ziare.com

comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina luipta împotriva corupției. Aici, evident, comunciatul se referă la întreaga legislație, la pachetul de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Eu cred că ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte este actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este prerogativa pe care o are de la Constituție”, a declarat Tudorel Toader.

A doua ipoteză, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, propuneri pe care comisia specială le are în considerare. Procedura de legiferare probabil – și sper – că va fi de natură să conducă la reglementări echitabile, constituționale, care să transpună deciziile CCR, să mențină standardele eurpoene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a mai spus ministrul Justiției.

Sursa foto: www.nineoclock.ro

Ieri, ambasadorul american, Hans Klemm, a tras și el un semnal de alarmă. Oficialul a spus că în ultimii ani, aproximativ 15 ani România a dus o luptă tot mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. De aceea este foarte îngrijorat de propunerile initiale ale ministrului Justitiei.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, consideră mesajul este o insulta la adresa României.

Pe de altă parte, opoziția trage un semnal de alarmă. Președintele PNL, Ludovic Orban, spune avertismentul este unul normal și a găsit și vinovații.

Departamentul de Stat al SUA a transmis ieri seară un comunicat prin care își exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările propuse pentru legile justiției.

Autoritățile americane au cerut respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

Lasă un răspuns