Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 16 noiembrie

CINEMA

* În ultima sa zi Festivalul Filmului Francez la are în program la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 18:30, „Compte tes blessures / Numără-ţi rănile”, dramă realizată de Morgan Simon în care Kévin Azaïs interpretează pe Vincent, cântăreţul carismatic de 24 ani al unui grup de rock cu chip de înger şi privire incandescentă ce şi-a tatuat deja jumătate din corp şi crede că lumea îi aparţine, însă apariţia unei noi femei în viaţa tatălui său îi trezeşte atât furia cât şi dorinţa;

– de la ora 21:00, are loc Gala de închidere în cadrul căreia este proiectată drama biografică „Rodin” realizată de Jacques Doillon, ce surprinde viaţa celebrului sculptor francez, interpretat de Vincent Lindon, de la vârsta de 40 de ani când primeşte prima sa comandă din partea Statului, până la 60 de ani, când este recunoscut drept cel mai renumit sculptor după Michelangelo.

* Săptămâna Filmului Maghiar continuă cu două proiecţii la Cinema Muzeul Ţăranului:

– de la ora 18:00, „Az állampolgár / Cetăţeanul”, dramă realizată de Vranik Roland ce are ca personaj principal pe Wilson, un bărbat de culoare de aproape 60 de ani care trăieşte ca refugiat de ani buni în Ungaria şi-şi doreşte să devină cetăţean al acestei ţări, dar tot pică la examenele cerute pentru a obţine cetăţenia, iar acum este ajutat să se pregătească pentru acestea de Mari, o profesoară cam de aceeaşi vârstă, între cei doi dezvoltându-se o dragoste reciprocă;

– de la ora 20:00, „Soul Exodus”, documentar muzical de Bereczki Csaba care va dialoga cu publicul după proiecţie.

* Cinemateca Eforie găzduieşte, de la ora 19:00, premiera filmului documentar „Lovesc, deci exist”, realizat de Marius Th. Barna după scenariul lui Bogdan Ficeac, ce prezintă şi decriptează situaţiile sociale, mentalităţile, motivaţiile care determină o creştere a agresivităţii şi a manifestărilor violente în contemporaneitatea autohtonă. Cu: Mihaela Miroiu, Cristian Pârvulescu, Vintilă Mihăilescu, Oana Băluţă, Dan Antonescu, Alfred Bulai, Costel Gâlca, Vasile Ernu.

* La Spaţiul Public European, în cadrul programului „Joia de film”, de la ora 19:00 rulează una dintre producţiile prezentate de KineDok proiect powered by One World Romania: „Slobodni / Liberi” de Tomislav Zaja, ce prezintă drumul către libertate al unui grup de persoane din Croaţia care suferă de dizabilităţi intelectuale.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Salvador Mas-Conde şi având în program: Suita nr. 2 din baletul „Tricornul” de Manuel de Falla, Concertul din Aranjuez pentru chitară şi orchestră de Joaquin Rodrigo – solist Stan Zamfirescu şi Simfonia nr. 1, în do minor de Johannes Brahms.

* În cadrul Festivalului de Muzică Veche, Biserica Anglicană găzduieşte, de la ora 19:00 recitalul „Toccami l’anima” susţinut de Marco Mencoboni şi dedicat creaţiei italiene pentru clavecin solo având ca punct de plecare stilul componistic al lui Marco Antonio Cavazzoni şi ajungând până la compoziţiile de început ale lui Johann Sebastian Bach.

* De astăzi până pe 18 noiembrie în Quantic Club se desfăşoară prima ediţie a evenimentului Metal Gates Festival. Accesul se face astăzi de la ora 18:00, iar de la ora 19:00 susţin concerte trupele: Descend Into Despair – România; Mourning Sun –  Chile (de la ora 20:10); Abigail – România (de la ora 21:30) şi Saturnus – Danemarca (de la ora 23:00).

* La Clubul Ţăranului, de la ora 18:00 are loc lansarea albumului „Porto Franco” al lui Paul Prisada, într-o dublă versiune: CD (14 piese audio) şi DVD (10 clipuri video); urmată, de la ora 21:00 de concertul Invitation to the Blues cu Florin Giuglea Group.

* Big Band-ul Radio vă invită la un nou concert din seria Jazz pe româneşte, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor, de la ora 19:00 la Sala Radio, având ca protagonişti pe chitariştii Alex Man şi Liviu Negru. Prezintă: Florian Lungu.

* În cadrul evenimentelor prilejuite de celebrarea a 80 de ani de activitate ai Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, de la ora 19:00 începe spectacolul „Pentru voi, muguri noi” la care participă: compozitorul Ionel Bratu Voicescu; Mirela Fugaru – compozitoare, interpretă şi textieră de muzică folk şi uşoară; pianistul Xenti Runceanu; Andreea Runceanu (prima vioară a „Amadeus Electric Qvartet”); pianistul şi compozitorul Ionel Tudor şi solişti precum Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Adrian Enache, Marina Florea, Carmen Trandafir, Ioana Sandu, Carmen Anton, Dana Dorian, Geanina Olaru şi Miki-Ex Kapital.

* Cunoscutul artist grec Nikolaos Papadoupulos vă invită la Sala Palatului începând cu ora 19.00 pentru o seară grecească autentică alături de ansamblul artistic Nea Elada. Invitaţii speciali ai spectacolului sunt: Elena Gheorghe, ansamblul de dansuri „Vanghelisimo”, formaţia de muzică aromână Steaua Di Vreari şi Gică Coandă. Prezintă: Daniel Buzdugan.

* De la ora 19:30, la ArCuB, în al patrulea concert al stagiunii de jazz „Artist in Residence”, curatoriată de Mircea Tiberian, trei „veterani” ai jazzului din New York – Don Braden, Joris Teepe şi Gene Jackson – adunaţi sub numele „Trio of Liberty” prezintă ultimul lor album, „Conversations”, în cadrul unui recital de groove, ritmuri emoţionale şi improvizaţie.

* După apariţia în noua serie Twin Peaks, Chrysta Bell se întoarce în Control Club cu un nou album, cu un nou show pe care-l susţine de la ora 21:00.

* De la ora 21:30, The Motans dă un concert în Hard Rock Cafe avându-l ca invitat pe Andrei Ioniţă, artistul care a cucerit inimile tuturor încă din audiţiile emisiunii X Factor.

OPERĂ

De la ora 18:30, la Opera Naţională are loc o reprezentaţie în limba italiană a operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi, în regia lui Hero Lupescu, având în distribuţie pe: Lucian Petrean, Ciprian Pahonea, Horia Sandu, Lilla Lee, Oana Andra, Iustinian Zetea, Florian Ioniţă, Andreea Novac.

EXPOZIŢII

* La Galeria Posibilă, din strada Popa Petre nr. 6, de la ora 18:00 este vernisată expoziţia „Bucharest White World”, semnată de Katja Lee Eliad, ce cuprinde serii de lucrări noi ale artistei care abordează autoreflexiv probleme geopolitice actuale, reuşind să balanseze cu fragilitate asumată între spiritual, poetic şi politic. Expoziţia poate fi vizitată de joi până sâmbătă, în intervalul 16:00 – 20:00 sau pe bază de programare până pe 27 noiembrie.

* La Elite Art Gallery, tot de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei de pictură a plasticienei Mihaela Cocheci la care participă ambasadorii Republicii Africa de Sud, Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, şi al Republicii Argentina, Felipe Guillermo Alvarez de Toledo.

* „THE TWISTS AND TURNS OF THE SPECULATIVE STILL LIFE: WHAT WOULD CHARLES STERLING SAY?” se intitulează expoziţia colectivului Apparatus 22 curatoriată de Christina Gigliotti ce este vernisată, de la ora 19:00, la Suprainfinit Gallery din Piaţa Amzei nr. 1, unde rămâne deschisă până pe 20 decembrie.

* Galeria Alexandra’s organizează vernisajul celei de-a şaptea Gale ROCAT din acest an, dedicată artiştilor plastici din Republica Moldova, de la ora 19:00 la sediul său din  strada Piaţa Amzei nr. 5  în prezenţa ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea. Expun pictorii Victor Frimu, Radu Negru, Tudor Lazarenco şi sculptorul Pavel Obreja, însoţiţi de cel mai important artist plastic din Republica Moldova, Iurie Matei.

* Institutul Italian de Cultură găzduieşte până pe 4 decembrie expoziţia de pictură a lui Vitalie Butescu intitulată „Venezia”.

CARTE

Unul dintre cei mai importanţi scriitori sloveni, Evald Flisar, se va afla la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru lansarea romanului său, „Observatorul”, de la ora 19:00. Întâlnirea moderată de Magdalena Mărculescu, director editorial al Grupului Editorial TREI, se va desfăşura în prezenţa Ambasadorului Republicii Slovenia în România, Michael Zupančič, a Virginiei Costeschi, blogger cultural şi a traducătoarei Paula Braga Šimenc.

CONFERINŢE

* Cercul Militar Naţional găzduieşte, de la ora 17:15, la Sala Ştefan cel Mare şi Sfânt, expunerea cu tema „Rădăcina faptei”, susţinută de preotul Niculae Constantin, în cadrul proiectului „Interferenţe culturale – Gânduri duhovniceşti”.

* Conferinţa cu tema „Memoria unui oraş ficţional – Bucureşti, început de secol XX”, este susţinută de Carmen Muşat, de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.