Zi de doliu în Iran după devastatorul cutremur!

Sursa foto: www.jurnalul.ro

Guvernul iranian a decretat zi de doliu național pentru victimele seismului de duminică seară. Bilanțul dezastrului a depășit 450 de decese, iar numărul răniților se ridică la câteva mii.

”Operațiunile de salvare din (vestul) provinciei Kermanshah s-au încheiat”, a declarat la postul național de televiziune Pir-Hossein Kolivand, șeful Serviciilor de Urgență din Iran.

Sursa foto: www.bihon.ro

Seismul s-a produs la granița cu Irakul și a avut o magnitudine de 7,3. A fost urmat de numeroase replici, care au provocat alunecări de teren, distrugând căi de acces. Multe localități sunt izolate.

Potrivit postului național de televiziune, mii de persoane s-au adăpostit în tabere improvizate în timp ce multe altele și-au petrecut cea de-a doua noapte sub cerul liber de teama altor mișcări telurice după cele 193 de replici care au urmat seismului puternic.

O tânără rămasă fără adăpost din Sarpol-e Zahab, una dintre așezările cele mai afectate, a declarat televiziunii de stat că familia sa a suferit de frig în timpul nopții din cauza lipsei corturilor.

”Este o noapte foarte friguroasă… avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de orice. Autoritățile ar trebui să ajute mai repede”, a declarat aceasta.

Sursa foto: www.protv.md

Spitalele din regiunile învecinate au preluat mare parte dintre răniți, conform televiziunii naționale care a prezentat imagini cu supraviețuitori care așteptau să fie tratați. Sute de persoane cu răni grave au fost trimise la unități medicale din Teheran.

Semiluna Roșie din Iran a declarat că mii de persoane au primit adăposturi de urgență, însă lipsa apei și a energiei electrice, dar și drumurile blocate din unele zone, au împiedicat eforturile de aprovizionare.

Oamenii din unele sate încă au nevoie stringentă de alimentare, de apă și adăpost”, a declarat postului național de televiziune guvernatorul din Qasr-e Shirin, Faramarz Akbari.

Peste 30.000 de locuințe din regiune au fost afectate și cel puțin două sate au fost complet distruse, conform autorităților iraniene.

Lasă un răspuns